Hap, slik, weg… Dat is eigenlijk de samenvatting van deze nominee van de Speelgoed van het Jaar Verkiezingen, van Smart Games. Color Catch is een spel voor de (wanna be) slimmeriken die draait om de gekko’s op de juiste manier neer leggen, zodat ze ook de vliegjes kunnen opsmikkelen. Uhm wat? Ja ja, ik neem zo uitgebreid de tijd om je uit te leggen wat nu de bedoeling precies is en laat je natuurlijk met een aantal handige foto’s eens zien hoe wij ermee spelen in ons gezin.
Als één van de weinige Smart Games die wij in huis hebben, is deze game niet echt geschikt voor jongere kinderen. Zo kun je onze review over de Brain Train hier lezen, is de My First Totem ideaal voor de kleintjes, kunnen dreumesen en peuters ook prima spelen met de diertjes van de Smart Farmer en zijn de magnetische spelletjes die we in huis hebben ook voor hen wel leuk. Maar de IQ puzzels en deze Color Catch zijn niet echt geschikt voor de kleintjes. Dikke prima hoor, dan raken we tenminste ook geen stukjes zomaar kwijt, haha.
Smart Games for Life
Ik zal niet weer een hele ode houden over waarom ik Smart Games zo fantastisch vind (mocht je dat wel willen weten, check dan deze blog even, daar ga ik iets dieper in op mijn voorliefde voor ‘slimme spelletjes’). Maar ook deze Smart Game komt in de ‘favorieten’ kast met spelletjes.
Deze Smart Game zal ook nog wel even mee gaan, want alleen de oudste twee van het gezin kunnen hier mee over weg. Dus ik zou echt zeggen vanaf een jaar of zes dat ze ermee kunnen gaan stoeien.
De bedoeling van Color Catch van Smart Games
Het speelveld van Color Catch is ingedeeld in verschillende gekleurde vlakjes. De stukken die je moet neerleggen bevatten doorzichtige vliegjes en gekko’s. Je kunt dus zelf de kleur van de gekko bepalen door het op een gekleurd vakje te leggen. En dit is dus de bedoeling van het spel.
Het is aan jou om de gekko’s en de vliegjes de juiste kleur te geven. Dit kan natuurlijk niet zomaar, daarvoor moet je puzzelen en schuiven met de stukjes. De kleur die de gekko moet hebben staat in het opdrachten boekje.
En naarmate de opdrachten moeilijker worden, wordt dus ook de uitdaging groter. Aan het begin hoef je namelijk alleen maar de gekko’s de juiste kleur te geven.
Later moet je ook de vliegjes op de juiste plek leggen, en moet de gekko het vliegje wel te pakken kunnen krijgen. En dat kan alleen door de tong de juiste kant op te laten steken.
De laatste opdrachten geven heel weinig informatie. Je mag alleen bepaalde gekko’s en kikkers de vliegjes laten vangen, de rest mag absoluut géén vliegje vangen. Daar staat dan een kruisje naast.
De uitleg in het boekje vond ik zelf wat summier, dus ik hoop dat mijn uitleg zo iets duidelijker is. Natuurlijk spreken beelden veel beter dan woorden, dus bekijk de foto’s maar eens.
Voor wie is Color Catch een top game?
Deze Smart Game is genomineerd in de categorie 6/7 jaar, maar ik vind het zelf meer een spel voor de wat oudere kinderen. Omdat de meeste Smart Games zijn voor kinderen tot kinderen van 99 jaar, is het natuurlijk lastig in één categorie te plaatsen. Maar wat mij betreft had het dus in een hogere categorie gekund.
Deze Color Catch game is erg leuk voor de kids die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken (hallo hoogbegaafde ‘lotgenoten’ en andere professors in de dop), maar ook voor op scholen in de klas. Ideaal is namelijk dat je (ook deze) Smart Games helemaal alleen speelt. Dus wil je koken en geen kinderen die aan je benen hangen? Haal dan de Color Catch en andere Smart Game spelletjes uit de kast, en geef elk kind een eigen spel om helemaal zelf te spelen. Of misschien zijn er in jouw klas wel kids die sneller klaar zijn dan de rest, en geen extra werk nodig hebben. Dan is dit een super handige uitkomst om ze toch stil aan het werk te houden, met iets waar ze ook echt wat van leren.