Onze kids waren vrij snel zindelijk (‘s nachts), eigenlijk tegelijk met het overdag zindelijk worden. Maar om mij heen hoor ik zoveel andere geluiden. Van wanhopige moeders met kinderen van 4 jaar die nog elke nacht nat zijn (en vaak een luier om krijgen), maar ook van ouders met kinderen die al 7+ zijn. Dit lijkt mij zo ontzettend lastig! Daarom ging ik eens op onderzoek uit, want hoe kun je een kind dat al naar de basisschool gaat, nou het beste helpen? Hoe wordt een wat ouder kind toch nog s nachts zindelijk? Ik geef je graag wat tips over bedplassen en je kunt een gratis printable downloaden om het wat leuker te maken.

Zo help je je kind met het bedplassen

Allereerst is het natuurlijk het belangrijkste dat je, ondanks alle frustratie, probeert het allemaal zo ‘nuchter’ mogelijk te houden. Boos worden is funest (hoe begrijpelijk ook he… ik weet er helaas alles van). Meer dan 10% van de kinderen tussen de 5-10 jaar plast nog ‘s nachts in bed! Dus jouw kind is in zijn of haar klas zeker niet de enige (statistisch gezien).

Veel ouders zouden willen dat ze veel eerder waren begonnen met een plaswekker. Je hebt van die lelijke medische plaswekkers waar je elke keer een hartverzakking van krijgt als die af gaat. Maar tegenwoordig zijn er veel betere opties voor kinderen.

Plaswekker van deze tijd!

Wat dacht je van deze toffe set van Dryly? Naast een aantal hele gewone onderbroeken (die er zelfs leuk uit zien, als je het mij vraagt), zit er ook een zendertje bij die je in die onderbroeken stopt. De plaswekker zelf (dus het apparaatje dat het alarm afgeeft), kun je in een schattige knuffel stoppen. Zo kun je eigenlijk het hele systeem verbergen voor nieuwsgierige aagjes, en ligt je kind niet de hele nacht aan een ingewikkeld (en lelijk) systeem. Alsof bedplassen zelf nog niet erg genoeg is.

Het Dryly pakket systeem geeft zelfs meldingen op je telefoon, zodat je zelf ook een waarschuwing krijgt. Maar niet alleen dat. Door de app die erbij zit krijg je ook meer inzichten in het bedplassen zelf. Daarnaast spaart je kind voor elke geslaagde nacht (waarin ze zelf wakker worden van de Panda knuffel / het plas alarm) punten, die ze in de app kunnen uitgeven aan grappige accessoires en meer dingetjes om hun virtuele Panda te geven.

Mocht je kind meer zijn van het stickers plakken, dan heb ik hier een leuke gratis printable voor je. Kun je elke geslaagde nacht vieren met een ouderwetse sticker!

Nog een aantal andere tips tegen bedplassen:

  • laat je kind niet teveel drinken na het avond eten
  • laat je kind vlak voor het slapengaan nog plassen
  • maak je kind nog even wakker om te gaan plassen, als je zelf naar bed gaat
  • overdag ook regelmatig laten plassen (zo leer je de blaas wat is het is én hoe het voelt om vol te zitten)

Wat kun je doen om bedplassen voor jezelf wat makkelijker te maken?

Wat een veel gehoorde ‘klacht’ is, is dat het zoveel werk is om elke keer het bed te verschonen en af te halen. En dat midden in de nacht, terwijl je eigenlijk gewoon wilt slapen. Ik kan me ontzettend goed voorstellen hoe dat is. Wij hebben namelijk met onze jongste dochter dit soort bedden verschoon perikelen gehad (al kwam het niet door nacht plassen, maar door heel veel overgeven terwijl ze sondevoeding kreeg). Niets is zo irriterend als midden in de nacht bedden te moeten verschonen, ja ook als je van je kind houdt en dit met alle liefde doet. Het is gewoon niet iets waar je op gebouwd bent.

Een paar handige tips die ik je kan geven, om het bedplassen voor jezelf makkelijker te maken zijn deze:

  • Koop een goed waterdicht hoeslaken (niet een matje, want je zult zien dat ze daar precies naast plassen), maar echt een volledig hoeslaken
  • Je kunt ook kiezen voor een (medisch) waterdichte matras hoes, maar die kosten liggen vaak wel wat hoger
  • Maak het bed dubbel op. Dus eerst een waterdicht hoeslaken, dan een gewoon hoeslaken, weer een waterdicht hoeslaken en weer een gewoon hoeslaken. Zo kun je de natte hoeslakens in het donker gewoon eraf trekken en in de wasmachine pleuren, en het volgende droge bed ligt al klaar. Geen gehannes met het matras en nieuwe hoeslakens pakken en eromheen trekken
  • Een slaapzak gebruiken in plaats van een dekbed. Hiervoor heb je er wel twee nodig, maar sommige ouders zweren erbij