Er is één ding dat alle baby’s doen: huilen… Van het eerste schattige huiltje zodra ze ter wereld komen, tot aan het nachtelijke gekrijs door darmkrampjes… Of huilt ze nou toch omdat ze honger heeft? Onze zoon, en eerste baby, was een echte huilbaby. Uuuuuuuren per dag was ons kleine mannetje ontevreden, overstuur en overspannen. Maar wat was er nou aan de hand? Wat had ik toen graag gewild dat hij gewoon kon praten, dat hij me kon vertellen wat er aan de hand was. Verstond ik nou maar zijn babytaal.

Baby’s kunnen wel degelijk praten…

Wat zeg je me nu? Ja, het is echt waar… Baby’s hebben allemaal hun eigen taal. De eerste drie maanden van hun leven maken alle baby’s dezelfde geluiden voor dezelfde behoefte. Daar kwam ik tenminste achter op de Negenmaandenbeurs afgelopen februari. Daar stond een stand met Dunstan Babytaal. Vond het eerlijk gezegd niet echt een sprekende naam, want wat is nou Dunstan? Maar het schijnt vernoemd te zijn naar Priscilla Dunstan, de vrouw die de ‘babytaal’ heeft ontdekt.

Alle baby’s maken hetzelfde geluid voor dezelfde behoeften. Omdat baby’s alleen maar hun reflexen kunnen gebruiken (en nog niet beïnvloed zijn door taal) spreken ze de eerste paar maanden allemaal dezelfde taal. Je hebt een klank voor honger, ongemak, darmkrampjes, moe zijn en voor een boertje dat dwars zit.

Nou dat wilde ik wel eens even zelf meemaken, want ik ben eerlijk gezegd wat dit soort dingen betreft erg sceptisch. Als het echt zo is, waarom leer je dat dan niet op school? Of desnoods tijdens een bijeenkomst terwijl je zwanger bent. Of waarom weten veel kraamverzorgsters hier nog niks van? Het leek mij dus nogal overdreven om te zeggen dat je met deze vijf klanken je baby zou kunnen begrijpen. Ik bedoel, ik heb al twee kinderen (nu zelfs drie) en ik had er nog nooit van gehoord.

Maken baby’s echt allemaal dezelfde klanken?

Ik kreeg dus van Bregje van Babytaal Nederland de DVD thuis gestuurd, om zodra onze kleine spruit zich aandiende het gewoon eens zelf te ervaren. De DVD is heel makkelijk op gezet, Priscilla vertelt de klank, doet hem even voor, en vervolgens krijg je een stuk of vijftien verschillende baby’s te zien die precies die klank ook maken. De oplettende kijker hoort en ziet dat niet alle baby’s precies hetzelfde klinken, maar het lijkt er wel héél sterk op.

Baby_met_vijf_Dunstan_Babytaal_geluiden_eromheen

Ook heel handig is dat Priscilla uitlegt wat je vervolgens aan het huiltje kunt doen. Voor honger is dat nogal logisch (je geeft de baby eten) en bij moe zijn leg je natuurlijk je kleintje te slapen. Maar wat doe je dan bij ongemak, krampjes en een boertje dat dwars zit? Ze ligt het allemaal uit.

De Dunstan Babytaal DVD

Eerlijk is eerlijk, ik vind de manier waarop de DVD is opgezet een beetje ouderwets aandoen, het is allemaal erg simpel (wel weer handig omdat je zo wel heel duidelijk alle klanken leert) maar het had van mij wel iets moderner gemogen.
Hoog tijd dus voor een heuse Nederlandse versie als je het mij vraagt. Deze DVD is in het Engels met een Nederlandse ondertiteling. Maar volgens mij werd daar al hard aan gewerkt (die Nederlandse versie).

Verder zit er bij de DVD een handige ‘bijlage’. Een foldertje waarop nog even in het kort alle klanken staan, wat ze beteken en wat je kunt doen om je baby te helpen. Die hangt hier dus standaard aan de koelkast voor het geval één van ons het even niet meer weet.

Want ja, we (eigenlijk ik alleen) hebben van te voren een paar keer ‘geoefend’ en geprobeerd wat klanken te herkennen. Het is toch niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Want hoor je nou Eh of hoor je nou Heh…  We hebben bij onze kleine meid de Heh klank nog niet vaak gehoord. Mevrouw vind het kennelijk niet zo erg als ze met een volle luier in bed ligt.

Snappen wij onze baby nou echt, of is toch niet zo baanbrekend als het lijkt…

Vanaf dag één heb ik met twee grote gespitste oren zitten luisteren naar ons meisje. Wat voor klank maakt ze nu precies. Kan ik het onderscheiden of is het gewoon een ‘normaal’ huiltje. Waar ik zelf verbaasd van was is dat als ze Eh Eh Eh deed en ik haar rechtop hield om een boertje te laten, er eigenlijk altijd inderdaad een kwam (of een mega grote die je niet verwacht uit zo’n klein lijfje). De Heh (ongemak) klank heb ik dus eigenlijk nog niet echt gehoord (of herkend). De Neh klank voor honger hoor ik maar al te vaak, maar meestal is het de combinatie van het huiltje, en het smakken op haar handjes, waardoor ik weet dat mevrouw toe is aan haar volgende voeding.
De klank voor de darmkrampjes hoor ik liever niet, maar toch passeert die regelmatig het revu. Gelukkig weet ik nu precies wanneer het zover is, en kan ik zo er alles aan doen om het de kleine meid zo gemakkelijk mogelijk te maken (even een warme kruik, of over de schouder, fietsen met de beentjes of gewoon de buik masseren).

Wat ik het meest handige vind aan deze babytaal methode is, dat ik niet bij elk huiltje haar aan de borst leg omdat ze misschien wel wil eten. Dit kan namelijk zorgen voor extra krampjes. Ik leg het je even uit… Als je baby Eh Eh Eh zegt, dan probeert het je duidelijk te maken dat er een luchtbel vast zit in de slokdarm. Met het kloppen op de rug komt die bel naar boven en kan het eruit. Ga je nu voeden, dan drukt de melk de bel naar beneden, naar de darmen toe, wat weer zorgt voor darmkrampjes. Door goed te luisteren naar ons kleintje verhelp ik dus veel krampjes door de boertjes er op tijd uit te laten, en door ze niet verder naar beneden te drukken door haar te voeden.

Ik snap dus eerlijk gezegd nog niet waarom dit niet een standaard zwangerschapscursus is, of een ding dat de kraamzorg je aanleert. Bij de eerste baby was ik echt altijd helemaal verward omdat ik niet wist wat ik moest doen met al het huilen. Nu bij de derde is het niet alleen de ervaring, maar ook het luisteren naar wat onze baby ‘zegt’, dat maakt dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

De Babytaal App

Ik heb hem zelf niet geïnstalleerd omdat ik de DVD in huis hebt, maar er bestaat dus ook een Babytaal app. Heel handig voor onderweg of als je gewoon even snel wilt horen hoe dat huiltje van het boertje nou ook alweer klonk. Deze kun je voor € 3,99 kopen in de app store. De DVD kost € 22,-inclusief verzenden (maar je kunt beter nog even de website in de gaten houden, want binnenkort maak je kans op één Babytaal DVD)

Kende jij al Dunstan babytaal? En wat denk je? Is het de zoveelste hype in babyland of ben je net als ik er wel van overtuigd dat baby’s wel degelijk kunnen praten?

Hou trouwens de website in de gaten want binnenkort kun je één exemplaar winnen van Dunstan Babytaal.