Oef, ik ben al ruim een jaar niet zwanger! What?! Jup, de tijd gaat snel. We hebben inmiddels geen baby meer in huis, en dat is effe wennen. En omdat ik dat zwanger zijn wel mis (geloof me, ik vraag echt niet om een vijfde baby momenteel), heb ik even 5 dingen op een rij gezet waar je niet aan wilt denken, maar eigenlijk wel aan moet denken als je zwanger bent.
Want hoe leuk is het om babykamers in te richten, of snoezige kleertjes uit te zoeken, na te denken over een babynaam en ga maar door. Maar dat is helaas niet het enige wat erbij komt kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van je zorgverzekering, super dikke kraamverbanden, oma onderbroeken, kraamzorg regelen (of wat te doen als je een kraamverzorgster from hell hebt…). Nou goed, we zullen het luchtig houden, maar dit zijn 5 dingen die je dus ook even op je to-do lijstje moet zetten… En daarna weer lekker verder genieten van alle leuke dingetjes die je kunt doen en meemaken als je zwanger bent.
Oma onderbroeken
Yes… Je kunt misschien in heel pikant ondergoed lopen met je prachtige bolle buik, en blijf dat vooral doen! Veel moeders voelen zich ook echt op hun mooist wanneer ze zwanger zijn en stralen aan alle kanten. Maar vergeet een tripje naar de dichtstbijzijnde winkel met saai ondergoed niet. Want oma onderbroeken zul je nodig hebben na de bevalling. Of in ieder geval, dat wordt je vertelt. Ik kan je een beetje geruststellen, want na vier keer pas bevallen te zijn weet ik dat er ook andere opties zijn. Zo kocht ik gewoon boxers (minder lelijk dan grote onderbroeken, of nog erger: net-broekjes) in een maatje groter. Zitten net wat fijner met een leeggelopen ballon als nieuwe buik. En vergeet niet de kraamverbanden die erin moeten passen. Dat gaat met een stringetje niet lukken vermoed ik….
Kraam matrassen
Yes, zorg dat je staaaaaaaapels kraamverband in de kast hebt liggen. Echt waar ik zweer bij kraamverband. Het is niet te vergelijken met maandverband vind ik. Ik maakte acht jaar geleden voor het eerst een pak open en moest stiekem keihard lachen. Wat een giller. Een soort klein matras was het eerder. Super dik, mega lang en zacht. Nou goed… Het is eigenlijk om al je bloed in op te vangen (oja, dat wil je niet weten hè… maar na de bevalling komt er ongeveer 9 maanden niet ongesteld zijn uit je lichaam… be prepared). Maar het heeft nog een tweede functie.
Na een bevalling hoop je ongehavend uit de strijd te komen. Misschien een streepje hier en daar (net als een kapitein in een leger zijn ze echt verdiend), maar daar blijft het bij. Bij mij was het eigenlijk nooit zo. Haha, misschien too much information, dus we zullen het vanaf hier gewoon ‘algemeen’ houden. Je kunt dus uitscheuren daar down under, of een knip krijgen (iets met te weinig ruimte, of juist om scheuren tegen te gaan). Weet je, helemaal prima. Alles om dat schattige, maar o zo grote hoofdje, eruit te krijgen. Maar daarna begint de ellende dus wel hè. De boel is hartstikke beurs en pijnlijk. Net of je een meloen door een sleutelgat heen hebt moeten proppen. Daar wordt dat sleutelgat ook niet blijer van… Nou goed, zo’n kraamverband is dus eigenlijk stiekem wel heel erg fijn. Een soort kussentje voor de boel daar onder. Geen gedoe met op een stoel zitten. Er zijn dus moeders die ook als ze niet meer heeeeeeel erg hard vloeien hun kraamverband gebruiken als verzachtend materiaal.
Kraamzorg
Ze zijn schatten of je kunt niet met ze overweg (dat laatste heb ik alleen van horen zeggen). Kraamverzorgsters… Dus begin tijdens je zwangerschap maar vast na te denken of je überhaupt wel een kraamverzorgster wilt hebben. Steeds vaker hoor ik moeders die er helemaal niet op zitten te wachten. Een onbekend iemand in hun eigen nestje. En anderen zweren erbij (count me in!). Ze nemen je ontzettend veel werk uit handen, en helemaal met meerdere kids, is het handig dat je op die manier nog wat kunt bijslapen overdag. Heb jij een hele meute met mantelzorgers om je heen (moeder, vriendin, buurvrouw, tante, nichtje etc.) dan kun je je vast ook prima redden zonder. Maar het is wel even iets om op te letten. Want de eigen bijdrage kraamzorg wordt niet met via je basisverzekering vergoed. Wel kun je een vergoeding kraamzorg via een aanvullende verzekering kraamzorg krijgen. Zo is er de aanvullende module Gezinsplanning van FBTO, waarin onder andere een vergoeding voor de eigen bijdrage kraamzorg en een medisch kraampakket zit.
Vluchtkoffer
Nee, we hebben het hier niet over een overlevingspakket voor wanneer de Russen komen. Maar over de koffer/tas die je eigenlijk toch wel vanaf week 36 ergens in huis klaar moet hebben staan. Hierin doe je alle beval-essentials voor wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen. Waarom deze onder het lijstje met dingen waar je niet aan wilt denken staat? Omdat er heel veel moeders zijn die heel erg graag thuis willen bevallen. En dan is zo’n koffer dus helemaal niet nodig. Want een pyjama, dikke sokken en een bh liggen daar gewoon in de kast.
Helaas lopen alleen niet alle bevallingen zoals gepland. Daar kan ik ook over mee praten. De eerste drie kids wilde ik eigenlijk perse thuis bevallen, en alle drie zijn ze in het ziekenhuis geboren (zelfs alle drie in dezelfde kamer!). Dus ja, misschien wil je lekker thuis in je eigen nestje bevallen, helemaal goed, vooral doen! Maar vergeet alsjeblieft die vluchtkoffer niet alsnog in te pakken. Lukt alles en beval je volgens plan in je eigen bed, dan laat je het maar mooi weer uitpakken na de bevalling. En mocht je dan toch onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, dan hoef je niet tijdens je weeën zelf van alles bij elkaar te graaien. Of nog erger… Je man de boel laten pakken (en zeker weten dat je de helft van wat je nodig hebt mist)… Ahum… Next!
Lactulose
Deze tip kreeg ik van één van onze volgers. Wat het is? Een soort drankje die ervoor zorgt dat de stoelgang een beetje soepel blijft. Anderen kennen het als RooseVicée Laxo. Welk merk je ook neemt, het kan echt een live-saver zijn. Want bij veel zwangere vrouwen is de stoelgang niet meer zoals die vroeger was. En op obstipatie (en de daarbij mogelijke aambeien) zit niemand te wachten.
En omdat we in een flow zitten, noem ik nog één dingetje.
Kolf kopen of huren
Een kolf… Misschien weet je al helemaal zeker dat je geen borstvoeding gaat geven, dan kun je dit stukje overslaan. Maar als je borstvoeding wilt gaan geven, is een kolf wel handig. Ja, ook als je gepland hebt om alles volledige live te geven. Want soms wil de boel niet echt op gang komen, is je baby nog wat suf, drinkt het niet goed genoeg, of krijg je stuwing. Met al deze zaken kan een kolf de ideale uitkomst zijn.
Een handkolf ergens hebben liggen is dus echt geen overbodige luxe. Je hoeft echt niet gelijk een mega duur apparaat aan te schaffen, wat dubbelzijdig kolft, en allerlei technische hoogstandjes heeft. Maar iets is beter dan niets. En zo’n mega duur apparaat kun je altijd nog huren via een thuiszorgwinkel.
Heb je nu geen budget voor een kolf, zorg dan dat je je in ieder geval een beetje hebt ingelezen in soorten kolven. En dat je het telefoonnummer van de thuiszorgwinkel bij jou in de buurt op een handige plek hebt klaarliggen. En het adres, want hoogstwaarschijnlijk zul je niet zelf eropuit gaan om een kolf op te halen.
Wat is volgens jou nog iets waar je eigenlijk niet aan wilde denken tijdens je zwangerschap, maar wat toch wel nodig bleek te zijn?!