Heb jij ook zo’n kinderkamer die eigenlijk altijd overvol oogt? Of was het gewoon eigenlijk een mini kamer, waar aan het begin wel perfect een commode en een ledikantje in paste, maar vervolgens nog maar net een eenpersoonsbed kon herbergen? Dan ben je zeker niet de enige. Vaak worden baby’s namelijk als eerst in het kleinste kamertje van het huis gelegd, omdat ze niet zoveel ruimte nodig hebben. De wat grotere kamers worden ingepikt door papa en mama, een kantoor (voor thuis werkende ouders, of bloggende moeders in dit geval) een rommelkamer, want iedereen heeft teveel rommel. En ga zo maar door. Tot dat babylief groter en groter wordt, uit het ledikantje klimt, dus maar een peuterbed krijgt en na anderhalf jaar overgaat op een eenpersoonsbed omdat hij naar school gaat. O, en we hebben het nog niet gehad over de commode die onnodig wordt en vervangen moet worden door een kledingkast en een bureautje. Heb je mij al horen praten over al dat speelgoed? Nope, want ook dat moet ergens een plekje krijgen. Van een Little Petshop verzameling waar een museum trots op zou zijn, tot volledig nagebouwde steden van Lego. Je komt gewoon standaard ruimte te kort.

Deze mama van vier kids, met maar drie kinderkamers weet dus maar al te goed hoe je met minder ruimte toch optisch heel erg veel kunt doen. En daarom deel ik mijn allerbeste tips met je, want een kamer die klein is, kan best ruim ogen. Daar komt ‘ie…..

 

Een rustige basis

Inkoppertje he. Nou toch niet helemaal. Want hoeveel kinderkamers hebben vrolijk gekleurde muren, drukke behangetjes en ook nog eens honderdduizend kleuren overal. Dat kan wel hoor, maar in een kleine kamer is een rustige basis (hallo witte muren!) eigenlijk wel een must. Je kunt natuurlijk op die witte muren wel wat accenten aanbrengen. Zo hebben wij in de kleine meisjes hun kamer zachtroze bergen op de muur geschilderd, om net even een klein statement te maken en het hele witte op te breken. Maar je leest het goed… zachtroze. Geen fuchsia of fluoriserend groen. Lichte tinten in de kamer kunnen dus ook prima, maar de hele kamer lichtroze verven zag ik niet meer zo zitten toen ik vorig jaar 38 weken zwanger was, en deze bergen nog op de muur aan het zetten was.

Bij een rustige basis horen ook rustige meubels. En dan denk je misschien dat alle meubels wel rustig zijn, maar met rust bedoel ik ook een soort eenheid. Je kunt natuurlijk gaan voor een witte kast, een grenen bed, en een steiger houten bureau. Maar alles in steigerhout, of alles in grenen geeft veel meer eenheid. En eenheid creëert optische ruimte.

 

Hoge kasten

Wat ik het allergrootste voordeel vind aan Amerikaanse huizen, zijn hun inbouwkasten. Je hebt er geen omkijken naar, ze zijn bijna allemaal hetzelfde, en ze zitten ‘verstopt’ in de muur. Geen extra vloerruimte die wordt ingenomen door een grote kast dus. Helaas zijn de meeste huizen in Nederland niet gezegend met fijne inbouwkasten in het hele huis, dus moet je ze zelf kopen.

Wij besloten om zoveel mogelijk hoge kasten te kopen. Het liefst tot aan het plafond. Dat werden de kasten van Pax (van Ikea) omdat deze maar liefst 236 cm. hoog zijn. Ideaal dus als je plafond 240 centimeter is. Ze zijn niet al te diep, ik gok een centimetertje of vijftig, maar door hun hoogte heb je echt zeeën van ruimte (o ja, geen gesponsorde oproep, ik ben gewoon echt wég van de Pax kasten).

Doordat de kasten hoog en wit zijn, en net zo breed als de muur, valt de kast zeg maar weg. Hadden we daar een 1.80 m hoge kast neergezet die een meter breed was, dan was het veel meer een sta-in-de-weg geweest, en dat wil je nou net niet als je al een kleine kamer hebt.

Nog een voordeel van hoge kasten is dus dat ze zoveel opbergruimte hebben. En met kinderen met veel speelgoed ontkom je eigenlijk niet aan opbergruimte-nood. Een kledingkast hoeft dus niet perse alleen maar kleding te bevatten. Wij hebben een twee meter brede kast op de kleinste kamer staan, die dus tot aan het plafond komt. Hierin zitten de kleren van de kleine meisjes, de hangkleding van de oudste twee, een mega voorraad billendoekjes, kinderkoffers, speelgoed dat we om de zoveel tijd omruilen en we hebben echt nog ontzettend veel ruimte over. Deze kasten ga ik dus binnenkort weer even uitpluizen en opnieuw indelen, want het speelgoed begint nu toch weer erg veel rond te slingeren op plaatsen waar ik dat liever niet heb (onder de commode, onder de ledikantjes en ga zo maar door). Een grote hoge kledingkast met ruimte voor speelgoed en andere babybenodigdheden is dus een must.

 

Lange gordijnen

Je raad het al. Optische ruimte kun je gebruiken door de lange lijnen uit te buiten. Dus zorg voor hoge kasten, en lange gordijnen zodat de kamer hoger lijkt. Hoger = groter. Dus weg met de gordijntjes die precies even hoog zijn als het raam, en hup. Hang je rails zo hoog mogelijk op (ook al zit je raam precies in het midden van de muur) en laat ze mooi tot aan de grond vallen. Instant ruimtelijk gevoel

 

Grote ramen, of zelfs een uitklapbalkon

Grotere ramen doen heel erg veel voor een huis. Mijn droomhuis heeft ramen van vloer tot plafond op héél veel plekken. Waarom?! Omdat je dan zodra je de gordijnen open doet, buiten bij binnen betrekt. Je dan wel niet in de lucht lopen, maar de lucht zien geeft de kamer een veel ruimer gevoel, dan tegen een stuk beton aankijken. Heb je dus veel ramen in huis, gooi dan die gordijnen open!

Ik kreeg laatst een persbericht over de nieuwste VELUX balkonvensters, en ik was IN LOVE!!!! Als ik dit had geweten voor onze verbouwing, dan hadden we er misschien eentje gekocht voor in het kantoor van manlief. Maar deze ‘transformer’ ramen (zoals zoonlief ze noemt), kun je uitklappen tot een heus balkon! Hoe tof is dat zeg! Je hebt dus normaal gesproken een mooi schuin raam, maar zodra het een beetje fijn weer is (iets te weinig naar mijn mening hier in Nederland, maar dat is wat anders) gooi je de boel open en heb je een prachtig balkon mét beveiliging aan de zijkant. Niet zo’n dikke kerel met grote schouders en een V-tje op zijn shirt, maar een hekwerkje waardoor je kiddo’s niet aan de zijkant eruit kunnen pleuren.