Het is weer lente, en dat merk je overal. Onze kinderen zijn na een lange koude druilerige winter weer naar buiten te krijgen. En dat vraagt dus ook om weer wat aanpassingen in de tuin. Die zijn niet mega groots en spectaculair, maar het vraagt elk jaar toch even weer om wat aanpassingen.

We hebben de afgelopen jaren de boel binnen redelijk goed verbouwd, maar daardoor bleef ons exterieur een beetje een ondergeschoven kindje. Want met al dat verbouwen moet je natuurlijk de materialen ergens kwijt en je wilt allerlei grote machines niet door je pas gemaaide en keurig op orde borders rollen. Dus we hebben de tuin deels bewust een soort stadsjungle gelaten.

Hoogste tijd om daar eens verandering in te brengen. Dat begon allemaal met het maken van een prachtige veranda, zodat we ook met minder mooi weer heerlijk buiten kunnen vertoeven. En hier wilde ik dus een fijne tuinset hebben. Zo eentje waar je wel met het hele gezin op terecht kunt, maar ook weer niet zo groot en lomp is dat gelijk de hele veranda vol staat. Daarnaast moest het natuurlijk ook geschikt zijn voor de kids, dus daar begon onze zoektocht naar een geschikte en vooral kindvriendelijke tuinset. En daarbij kwamen we de volgende dingen tegen waar je echt goed op moet letten. Lees je mee?

Is de tuinset vrij van splinters?

Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar tijdens onze zoektocht bleek dat in heel veel houten tuinsets best nog wel wat splinters zaten. Helemaal als je mee wilt doen met de zogenaamde ‘palet’ tuinset trend, dan zul je echt wel even moeten zorgen dat alles netjes glad geschuurd is. Als je tenminste niet na elke chill sessie met een pincet je kind wilt bewerken.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ander materiaal dan hout te kiezen, daarmee ga je het hele splinter verhaal al uit de weg.

Kun je de kussen-hoezen gemakkelijk afnemen?

Ik vond dit nogal een lastige opgave, omdat heel veel tuinset kussens van een speciaal materiaal gemaakt is, wat niet in de wasmachine mag. Omdat anders de speciale beschermlaag kapot gaat, en je tuinset kussens dus minder lang mee gaan. Met een beetje zoeken kun je gelukkig genoeg tuinsets die daar wel aan voldoen. Wellicht niet helemaal in het kader ‘kindvriendelijk’ , maar zeker ‘mama’ vriendelijk. Want aan een vieze tuinset kan ik mij alleen maar groen en geel ergeren. Des te beter als het gewoon of makkelijk afneembaar is, of uitwasbaar in de wasmachine.

Kunnen de kids gemakkelijk wat eten/drinken of knutselen in de tuin?

Wat mij ook opviel is dat veel tuinset tafels niet heel geschikt zijn om aan te eten en drinken voor de wat jongere kinderen. Wij hebben bewust gekozen voor een wat lage tuinset bank en tafel, zodat de jongste meisjes gewoon op hun knietjes bij de tafel kunnen. Of ze slepen hun eigen Ikea krukjes erbij om gezellig mee te doen.

Daarbij koos ik voor een tafel die glad is, en bijvoorbeeld geen bobbelige ondergrond heeft. Iets wat bij veel rotan of riet vaak zo is. Of kijk even hoe goed het glas is wat op deze tuinsets vaak ligt. Dat dat niet heel gemakkelijk krast of breekt. Dat zou niet zo kindvriendelijk zijn.

Is jouw tuinset al kindvriendelijk genoeg? Waar heb jij op gelet bij de aanschaf van jullie tuinset?