Wasbare zoogcompressen.. Ik kwam ze tegen op de Negenmaandenbeurs afgelopen jaar en moest hier natuurlijk meer van weten. Met alledrie de kinderen heb ik last gehad van hyperlactatie (kort gezegd, voeding voor twee baby’s in plaats van één) en gingen de zoogcompressen als warme broodjes over de toonbank. Elke voeding kon ik wel nieuwe gebruiken, en soms tussendoor ook nog wel weer wisselen.

Zoveel zoogcompressen?!

Een kleine rekensom bracht mij op het feit dat ik de eerste drie maanden ongeveer 10×2 zoogcompressen per dag nodig had. Elke voeding één keer nieuwe. Twintig (!) zoogcompressen per dag dus. Gemiddeld zitten er in een pak zoogcompressen een stuk of 30, dus had ik in één week 7×20=140 / 30 = 4,5 pakken zoogcompressen nodig. Elke twee weken dus 10 pakken. Wat gewoon als je het allergoedkoopste merk koopt, € 20,- aan zoogcompressen per twee weken is. Oké, het saaiste stuk van dit artikel is nu voorbij (rekenen en wiskunde zijn nou niet echt mijn interesses, maar als het om geld besparen gaat wil ik er wel even aan geloven).

Maar deze rekensom bracht mij er dus op dat ik in de eerste drie maanden na mijn bevalling ik voor ongeveer 56 pakken zoogcompressen nodig zou hebben, wat me maar liefst € 112,- zou gaan kosten! Een lieve duit, waar een veel goedkopere oplossing voor moet zijn. En ja hoor… Naast wasbare luiers (heb ik ook nog gehad bij de oudste!) bestaan er ook wasbare zoogcompressen. Klinkt dat vies? Lees dan effe door want je zult verbaasd staan…

Wasbare zoogcompressen van BoobBirds

De zoogcompressen die ik kocht op de Negenmaandenbeurs waren van BoobBirds.

kaatjekatoen-eneharry-IMG_0046-bewerkt

“BoobBirds wasbare borstcompressen zijn door hun unieke vorm niet zichtbaar onder je kleding, zelfs niet onder strakke T-shirts.
De BoobBirds zijn gemaakt van 2 lagen bamboeviscose en hebben een drooghoudlaagje aan de buitenzijde. Bamboe absorbeert veel vocht en dat is perfect voor deze compressen. Bovendien is het heerlijk zacht tegen je huid.
Het drooghoudlaagje is zuurstofdoorlatend, zodat de huid kan ademen en broei wordt voorkomen.
Was de BoobBirds voor gebruik, door het wassen neemt de absorptie van het bamboe toe.
In een doosje vind je 2 paar borstcompressen”

Wat ik nou zo handig vond is dat ze drie verschillende maten hebben. Voor de kleinere borst tot aan de grote borsten die aan een klein compres niets hebben. Ik koos voor de M variant juist omdat ik zoveel melk altijd had. De kleinste maat kwam qua BH-maat wel overeen, maar toen ik die eruit haalde leek het me niet groot genoeg om al het geleek te kunnen stoppen.

groessen_1767_4

De zoogcompressen zijn lekker zacht en dun. Hierdoor was ik wel bang dat ze niet goed genoeg zouden absorberen en ik met natte plekken op mijn shirt zou rondlopen :p In elk pakje zitten vier compressen (twee paar dus) en mijn ervaringen in het verleden deden me besluiten om maar twee pakjes te kopen.

Voordelen van wasbare zoogcompressen

De wasbare zoogcompressen konden wel meer melk ‘opvangen’ dan de wegwerp, en ze broeiden minder erg. Ik had geen last van jeuk of iets dergelijks, wat ik wel eens bij de ‘gewone zoogcompressen’ had. Voordeel vond ik ook dat ze mooier zitten. Hoe zal ik het uitleggen… De compressen van bijvoorbeeld Kruidvat zijn gewoon twee dikke rondjes die je in een BH regelmatig ziet zitten. De Boob Birds zoogcompressen zijn dunner en hebben een andere vorm (meer de vorm van een hele cup van een BH) waardoor ze helemaal niet opvallen en beter zitten. Je kunt ze dus langer in houden en hoeft minder te wisselen/verschonen.

Maar het grootste voordeel was in mijn optiek gewoon de kostenbesparing. Ik heb twee sets (acht BoobBirds) gekocht tijdens de Negenmaandenbeurs voor minder dan € 30,- (om heel eerlijk te zijn, weet ik niet meer of het nou € 28,- was of iets meer of iets minder). Een besparing, als je net zoveel zoogcompressen nodig hebt als ik, van maar liefst € 82,-! En dat op alleen maar zoogcompressen. Kun je toch weer hele andere leuke dingen voor kopen of doen met je kersverse gezinnetje.

Nadelen van wasbare zoogcompressen

Eerlijk is eerlijk, aan het begin voldeden de wasbare zoogcompressen helemaal niet aan mijn verwachting. De vrouw die bij de stand van de Negenmaandenbeurs stond vertelde mij dat doordat het bamboe is, en het heel dun is, de zoogcompressen snel drogen. Maar niks bleek bij ons minder waar. Ik kon de zoogcompressen twee dagen laten drogen en dan voelden ze nog klam aan. Pas toen het na een maand wat warmer werd en de zon zich meer liet zien, kon ik ze buiten in het zonnetje hangen en echt goed testen. Toch duurde het in de volle zon nog een hele dag voor de wasbare zoogcompressen droog waren. Dus die acht compressen had ik wel echt nodig. De eerste maand heb ik dus gewoon de wasbare met de gewone wegwerp compressen afgewisseld. Dus gewoon de zoogcompressen gewassen, en als ze nog niet op tijd droog waren gebruikte ik de wegwerp compressen.

Nog een nadeel is het als je van huis gaat, dan moet je je vieze zoogcompressen toch ergens laten. Daarom koos ik ervoor om wanneer ik weg ging de wegwerp compressen te gebruiken. Je kan natuurlijk wel gewoon de wasbare zoogcompressen gebruiken, en zo’n luierzakje meenemen om daar de vieze in te doen.

Zouden wasbare zoogcompressen iets voor jou zijn? En waarom wel of niet? Ik ben benieuwd! 😉 Dus laat het me weten in de comments