Nu de kids uit de luiers zijn (FINALLY!) kan ik zeggen dat we precies weten wat wel en niet heeft gewerkt voor onze kinderen. Zo hebben we bij sommige kids echt wel drie verschillende soorten luiers geprobeerd, omdat ze ‘s ochtends elke keer helemaal doorweekt uit bed kwamen. Vet irritant!

Bij onze oudste zijn we begonnen met wegwerp luiers. Zo noemen ‘normale’ mensen het eigenlijk nooit, maar dat is wat het is. Je gebruikt ze een keer, en daarna pleur je ze weg in de container. Iets wat perfect past bij deze wegwerp maatschappij, waarin we consumeren, in plaats van consuminderen.

Overstappen op wasbare luiers? Waarom?

Dus toen ik zwanger raakte van de tweede, wist ik het in eens. Straks had ik zelfs 2 kinderen in de luiers (zo dicht zaten ze op elkaar) en dat zag ik in eens niet meer zo zitten. Dat betekende in plaats van 5 luiers per dag in de container, maar liefst 10 per dag (en dan had ik die eerste dagen met tientallen luiers per dag nog niet eens mee gerekend). Hoe kon ik dat verantwoorden?! Gelukkig kwam ik wasbare luiers tegen. Ja… ook mijn eerste gedachten was ‘ieuw, ik ga toch niet poep in de was machine doen, en al die plas gaat toch stinken in zo’n emmer’?

Maar het is zoveel makkelijker. Je hebt maar één keer de aanschaf kosten en daarna hoef je nooit meer overhaast naar de winkel. Want ik ben vast niet de enige moeder die halsoverkop nog om 17:57 naar de Kruidvat sjeest om nog een nieuw pak luiers te kopen (oeps)! Daarbij kon ik de luiers gewoon voor alle twee de kids gebruiken. Omdat ik gebruik maakte van verstelbare broekjes had ik niet luiers in maat 1 en in maat 4+ nodig. Ik kon gewoon alles gebruiken voor beide kindjes.

Nou ja. Als je dan eenmaal over die drempel bent dan begint de zoektocht.

Welk herbruikbaar luier systeem kies je?

Want welk systeem ga je kiezen? Ik wist het niet, maar er zijn verschillende soorten systemen voor herbruikbare luiers. Ik koos voor een twee-delig systeem. Een katoenen luier (een soort lap met in het midden een stuk met meerdere lagen, welke je kon vouwen + een overbroekje met plastic binnenkant. Die laatste zorgt er dus voor dat het vocht niet ‘doorlekt’.

Hippe kleurtjes en printjes

En hier komt het hippe in beeld, want die overbroekjes. Er gaat gewoon een hele nieuwe wereld voor je open! Er zijn zoveel toffe overbroekjes te krijgen. Of als je kiest voor een All-In-One systeem (een broekje + katoen in één), dan zijn er ook heel veel leuke AIO herbruikbare luiers te krijgen. Veel te leuk om je kind nog kleren aan te doen, want dan zie je die toffe luier niet meer.

Beter voor je kindje, beter voor de wereld

En alle hippe ouders kijken verder dan hun neus lang is. Als het beter is voor je kind, is het vaak ook beter voor de wereld. Hetzelfde geldt voor luiers. Er zijn zoveel kinderen die allergisch zijn voor bepaalde soorten of merken luiers. Veel meer luieruitslag en eczeem is ook niet onbekend bij wegwerp luiers.

Een betere wereld begint bij jezelf. Dus waarom niet bijdrage aan minder afval op de wereld? Wist je wel dat je met een kind in wegwerp luiers maar liefst 260 kilo per jaar aan extra afval hebt?! Dat kan anders!

Gebruik jij als wasbare luiers? Of ben jij team wegwerp luiers?