Ben jij zo’n moeder die (net als ik) ‘s ochtends vroeg ongeveer een half brood op smeert om iedereen te voorzien van een ontbijtje, en lunch voor op school?! De kids en ik ontbijten ‘s ochtends meestal samen, of laten we het zo zeggen. De kids ontbijten om een uurtje of half acht, en ik heb mijn ontbijt dan al anderhalf uur geleden achter de kiezen. Maar ik eet dan een lekker stukje fruit met ze mee, om toch gezellig erbij te zitten. Nu ze een continurooster hebben op school, zie ik ze ‘s middags helaas niet meer. Waar ze vorig jaar nog thuis kwamen tussen de middag, doen ze dat nu niet meer. Ik moet wel eerlijk zijn, het leek me zo’n ideaal momentje. Lekker even naar huis tussen school door, gezellig wat eten en kletsen, misschien wat spelen… Maar meestal was het toch iets minder rooskleurig. Ze hadden een half uurtje de tijd om naar binnen te komen, te eten, en weer naar buiten te gaan. In de zomer een stuk makkelijker dan in de winter (lees twee sjaals, vier handschoenen, twee mutsen, dikke jassen, snowboots en ga zo maar door). Geen tijd om te spelen dus, en dat gezellig eten? Dat werd een ‘dooreten, we moeten zo naar school’, ‘neem nou een hapje, want de eerste bel gaat zo’, liedje. Helemaal niet zo gezellig dus. Erg blij dat we nu geen gestress meer tussen de middag hebben, maar dat maakt dat ik de kids alleen nog maar tijdens het avondeten kan ‘uithoren’ over hun dag. Geintje natuurlijk, want ze kletsen mij de oren al van de kop zodra ze één voet over de drempel zetten.

Maar met papa zitten ze maar één keer per dag aan tafel. Die is al aan het werk als zij ontbijten, en is pas ‘s avonds weer thuis. Je kunt dus wel zeggen dat het avondeten voor hun dus het belangrijkste moment van de dag is, om eens lekker te kletsen en vragen. En laten we natuurlijk niet vergeten, lekker eten. Ik ben echt geen top kok, en zal dat denk ik ook niet echt worden. Want eerlijk gezegd, heb ik er een beetje een hekel aan in de keuken staan. Aan de ene kant vind ik het wel leuk om weer eens wat anders te proberen, maar ik vind het zoeken naar iets leuks en lekkers, alle nieuwe spullen kopen, oneindig zoeken naar bepaalde kruiden (die je verder nooit gebruikt dan alleen in dat ene gerecht) niet echt leuk. Gelukkig zijn daar oplossingen voor, zoals handige maaltijdboxen van HelloFresh, waarmee ze al het denk- én boodschappenwerk uit handen nemen. Ideaal, want zo hoeven wij niet onze kostbare zaterdagochtend te verspillen aan het doen van de weekboodschappen, maar kunnen we wat leuks met de kids doen.

Maar niet alle kids vinden samen eten leuk, en niet alle gezinnen eten ook echt samen aan tafel. Waar ik dacht dat dat normaal en logisch was, kom je er naarmate de kids ouder worden, er vanzelf achter dat samen eten niet altijd zo normaal is. De een moet zwemmen om 17:45 uur (onlogische tijden weer!), de ander heeft voetbaltraining tot zes uur ‘s avonds. Hoe meer kids, hoe meer hobby’s en verplichtingen, dus hoe meer kans op het niet meer echt allemaal tegelijk aan tafel zitten. Daarom wilde ik jullie vandaag wat tips en tricks geven over hoe je het avondeten (daar focus ik even op, eet je je warme maaltijden ‘s middags, dan kun je dus gerust elke keer dat voor jezelf op het middageten toepassen) tot fijne familie momenten kunt maken.

Laat een vast tijdstip los

Oei, ik weet dat dit misschien een lastig punt is. Want ‘wij Hollanders’ eten massaal om 18 uur. Niet om half vijf ‘s avonds, of nog erger, half zeven ‘s avonds. Maar soms is het heel goed om gewoon even iets flexibeler te zijn, en wat eerder of later te eten. Want als iedereen om zes uur ‘s avonds aan het sporten is, of nog niet thuis is, dan zou het zonde zijn om zo’n familiemoment ook te laten gaan. Want wat nou als je om 17 uur gaat eten, in plaats van een uur later. Dan zie je toch iedereen nog even, en je hebt geen kinderen die eigenlijk geen zin hebben in zwemmen, omdat ze eigenlijk ook gewoon honger hebben. Zo eten wij dus elke dinsdag lekker op tijd, zodat we met z’n allen kunnen eten, in plaats van manlief met de meisjes, terwijl ik met zoonlief naar zwemles ga, en daarna pas ga eten.

De stoelbezetting

Hmmm, klinkt dit meer als een restaurant tip? Niet helemaal. Want in de meeste gezinnen heeft iedereen een eigen plekje aan de tafel. Waarom?! Géén stress en gezeur over wie er naast mama mag zitten, of wie er naast ‘de baby’ mag. Wij hebben en redelijk vaste indeling (omdat we naast beide kleine meisjes in ieder geval één ouder willen hebben zijn de opties al beperkt) en daarmee niet heel veel gedoe om wie waar zit. Soms wil één van de grote kids perse op een bepaalde plek zitten, en dan kan dat meestal wel gewoon.

Nog een kleine tip is om ook de kids die elkaar het meest klieren, niet naast elkaar te zetten. Of nog erger… tegenover elkaar. Want elkaar duwen, of zelfs schoppen onder de tafel door komt echt in elk gezin wel een keer voor. En papa of mama schoppen is toch een stuk minder aantrekkelijk niet?

Spice it up!

Eten jullie eigenlijk altijd een beetje hetzelfde? Time to spice it up! Het leuke aan iets nieuws proberen is, dat je zelf ook wat nieuws aan het leren bent. De kinderen vinden het wel leuk om te helpen met koken. Helemaal als het iets is wat ze nog nooit hebben gezien. Zo kregen we van HelloFresh een keer als recept om spinaziesoep te maken. Die arme kinderen van mij wisten niet eens dat spinazie niet bestond uit blokjes bevroren groen spul, maar dat het eigenlijk blaadjes waren. Oeps, dan voel je je wel een echte loedermoeder, haha. Dus af en toe wat nieuws proberen is echt wel de moeite waard.

Gister aten we dus om ons familiemoment te vieren, een frisse ‘Gebakken heekfilet met aardappelsalade’. We keken eens in de papieren zakken en daar zaten… tadaaaaa… radijsjes in. Het enige moestuintje dat we niet hebben geplant, omdat de kids geen radijsjes lusten. Ahum… En wat schetst mijn verbazing. Ik moet niet alleen de radijsjes in plakjes snijden, maar als dat groene spul dat ik normaal de container in kieper, dat gaan we ook eten!

Nou goed, even uit iedereens comfortzone, maar dat is dus wat ik bedoel met spice it up. Doe wat geks. Maak je eigen pizza deeg, in plaats van een pizza te kopen. Eet radijsblad in je salade, maak zoete aardappel frietjes.

Zo heb je niet alleen tijdens het eten een gezellig familiemomentje, maar ook tijdens het voorbereiden van de maaltijd. De kids vonden het geweldig om te zien wat ze van al die, zoals zij het noemen, ‘vieze dingen’ konden maken. Ik hield echt mijn hart vast, toen ik zag hoeveel ‘vieze groenten’ er in de salade gingen, maar mijn verbazing was nog groter toen zoonlief het eten zelfs lekker vond! Een heel avontuur rijker dus, en leuke verhalen voor later als ze groot zijn. Dat is wat samen eten (en koken) zo leuk kan maken.

Een mooi gedekte tafel

We eten bijna altijd aan een simpele witte tafel, met simpele witte borden (de kleine kids de welbekende Ikea plastic felgekleurde borden, waar soms zelfs een heuse burgeroorlog door kan ontstaan trouwens).

Daarom doen we af en toe heel sjiek. Kaarsen op tafel, meerdere borden op tafel, een eigen schaaltje met daarin komkommers en tomaten, in plaats van één saladebak. Of ga eens buiten eten (deden we afgelopen week elke dag zelfs, met dat mooie weer), of picknicken. Wedden dat de kids dan wel in één keer willen meehelpen met tafeldekken…  😉

En dan last but not least…

Los geen ruzies op tijdens het eten

Ja, je kunt tijdens een maaltijd goed alle dingen bespreken die je die dag hebt gedaan. Maar ga alsjeblieft niet allerlei problemen bespreken aan de eettafel, probeer pijnlijke stiltes te vermijden en houd het gewoon zo gezellig mogelijk. Wanneer iedereen aan het lachen is, is het namelijk veel makkelijker om lekker mee te eten, dan wanneer er iemand in tranen aan de tafel zit, en een ander boos is weggelopen.

Wereldfamiliedag (dinsdag 15 mei)

Wist jij dat er naast Moederdag, Vaderdag, Opa en Oma dag, en Naakt Tuinieren Dag, ook een Wereldfamiliedag, of ook wel Internationale Dag van het Gezin is? Die is komende dinsdag. En wij willen samen met HelloFresh iedereen oproepen om die dag in ieder geval eens lekker met z’n allen aan tafel te zitten en jullie favoriete familiemomentje te creëren. Niet voor niets zijn samen koken (40%) en eten (66%) volgens Nederlands belangrijke momenten voor het versterken van de familieband, blijkt uit onderzoek van HelloFresh.

Het allerleukste? Ik mag één gezin blij maken met twee weken lang boxen van HelloFresh! Zomaar, gratis en voor niets. Om al die mooie familiemomenten nog makkelijker en lekkerder te maken.

WIN: 2 weken lang gratis HelloFresh boxen

Wat ik graag van jou wil zien, is hoe jullie dineren en wat jullie favoriete #familiemoment is. Dus

  • deel je leukste familiefoto op Instagram met #familiemoment en #coolestkidontheblog en wie weet win jij twee weken HelloFresh*!

Deze winactie loopt tot 1 juni 23:59 uur. De winnaar krijgt persoonlijk bericht, dus laat een geldig mail adres achter.

 

 

*Het gaat om 2x een maaltijdbox bestaande uit 3 gerechten naar keuze voor 1-4 personen.