Bijna kerstmis. Overal lichtjes, kerstbomen, knusse dekentjes,… En de geur van lekkere, zelfgebakken kerstkoekjes. Audrey baktte samen met haar kleine man lekkere kerststerretjes. Die hebben ze in de kerstboom opgehangen. Of ze eten ze op met een lekkere kop warme chocolademelk. Een leuke doe-tip voor op een zalige zondagnamiddag. Hieronder kan je het recept vinden.

Veel bakplezier! 

Ingrediënten:

110 gram boter (vloeibare boter)

50 gram suiker

50 gram vanillesuiker 

1 theelepel vanille-essence

200 gram bloem

1 ei

Aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg er de vanille-essence aan toe.

2.  Zeef de helft van de bloem boven het mengsel en roer, met een houten lepel, alles goed door elkaar. Voeg nu het ei toe en de andere helft van de bloem (gezeefd). Roer goed tot je een stevig deeg hebt.

3. Kneed de bal kort.

4. Heb je geduldige kinderen? Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast. Geen zin om te wachten (zoals mijn kleine man)? Strooi dan extra veel bloem op tafel voor je gaat uitrollen.

5. Bedek een bakplaat met bakpapier.

6. Strooi bloem op tafel en rol het deeg (tot ongeveer 2 cm dik) uit. Steek de vormpjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat.

7. Bak de koekjes ongeveer 10 tot 12 minuten en laat ze afkoelen op een taartrooster. Zo voorkom je dat ze verder bakken op de plaat.

8. De koekjes zijn nu klaar om opgegeten te worden.

 

TIPS

  • Wil je niet zoveel pakjes vanillesuiker kopen? Maak dan je eigen vanillesuiker. Het is goedkoper en heel eenvoudig. Kies een mooie, grote glazen pot en giet hier een een kilo kristalsuiker in. Snij een vanillestokje op en haal het merg eruit. (Je kan ook een stokje hergebruiken na het maken van bijvoorbeeld vanille pap. Laat dit stokje dan wel eerst goed drogen zodat de suiker niet klontert.) Meng het merg door de suiker en stop de stokjes in de suiker. Deksel erop en goed schudden. Laat het geheel nu een 2-tal weken staan en je hebt vanillesuiker. Vul steeds bij met  kristalsuiker.
  • Graag een meer winterse smaak? Voeg een theelepel kaneel bij voor een extra kerstgevoel.
  • Niet zeker of de koekjes klaar zijn? Als de tipjes van de sterretjes goudbruin zien, zijn ze klaar.

 

Over Audrey

Ik ben Audrey, 28 jaar, mama van 2 kleine kerels en getrouwd met mijn grote kerel. Ik ben jeugdwerker, creatieve duizendpoot, blogger, mama, vrouw-van,… Ik probeer een totaal-pakket te zijn maar meestal lukt dit maar half. En daar ben ik best tevreden mee. Ik vertel je op deze blog over mijn mama-avonturen tussen mijn drie kerels.