Afgelopen zaterdag mochten wij met ons hele gezin een bezoekje brengen aan de Magic Nights in Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. En dat was een feest!!! Allereerst was ik een klein beetje bang dat de kids een te hoge verwachting hadden van waar we heen gingen. Wij hebben zelf namelijk onze trouwfoto’s laten maken bij de Orchideeën Hoeve, zo’n 13 jaar geleden. Omdat we daar met een missie waren (een paar mooie trouwfoto’s schieten met goed ‘weer’ in 1,5 uur tijd) hebben we eigenlijk niet heel erg veel gezien van het hele park. Want ja, je mag het met recht een park noemen. Ik had tegen de kinderen gezegd dat het een soort kassen waren, met allemaal planten, dat er een speeltuin was, een paar dieren en een show. Nou de kinderen hadden er zelf van gemaakt dat het een dierentuin was, dus ik probeerde nog de gemoederen wat te bedaren. Want in mijn beleving was het dus allemaal niet heel erg interessant voor kinderen. I was SO WRONG!!

Plantjes kijken? Vergeet het maar, we gaan op expeditie!

Als je net als ik een vooroordeel hebt over de Orchideeën Hoeve, laat me je er gelijk vanaf helpen. Want wat was het ontzettend gaaf! Ze hebben er inderdaad orchideeën, maar het is zoveel meer dan dat. Je waant je vanaf het moment dat je je jas bij de garderobe achterlaat (heerlijk warm, dus een perfecte winter activiteit) compleet in een jungle. Overal groeien metershoge planten, bloemen en bomen. Er is een fijn geplaveid pad waar de meeste bezoekers langs zullen lopen. Maar vergis je niet. Overal in deze jungle (tuinen) zitten namelijk expeditie paadjes, zoals de kids deze gelijk liefkozend noemden, verstopt.

Deze avontuurlijke paden gaan letterlijk overal langs. Je klimt omhoog over stenen, je moet voorzichtig over de stapstenen, langs een wilde rivier, je loopt achter een waterval langs, je wiebelt over een lange brug en nog veel meer tofs. Er zijn diverse boomhutten waar de kinderen in kunnen, verscholen tussen de bladeren. En in één van die boomhutten ligt zelfs een prachtige leguaan te ‘zonnen’. De kinderen keken echt hun ogen uit.

Welke dieren kun je er allemaal zien?

Zoals ik al tegen de kids zei, het is géén dierentuin. Maar dat je er een heleboel onwijs vette dieren kunt vinden dat wist ik niet. Er is dus een prachtige leguaan, we hebben een toekan gespot, er zijn allerlei aapjes (die zaten toen wij er langs kwamen lekker in hun rustplekje verstopt, maar alle dieren lopen, vliegen, klimmen in principe vrij rond in de jungle). Ook kun je in de vlindertuin de mooiste (en grootste) vlinders spotten, kun je je hart open halen in de Lori tuin en is er nog veel meer te zien.

Wat dacht je van de flamingo’s, de ooievaars, de kiwi vogels, ringstaart maki’s, Ara’s en stokstaartjes, die vlak naast de speeltuin hun habitat hebben? En natuurlijk zijn er ook honderden vissen, kleine en grote, waarvan je sommigen kreeftjes mag voeren of andere korrels. Neem dus vooral ook even wat kleine muntjes van 50 cent mee, zodat je die in de draaislotjes kunt steken. Echt een aanrader dus! In de Lori tuin kun je een bekertje met nectar kopen welke je meeneemt de tuin in. En dan is het afwachten maar…. Wanneer komt de eerste Lori om de hoek zeilen en op je hoofd of hand zitten. De beestjes maken wel een hels kabaal, maar ze zijn waarschijnlijk net zo opgewonden als onze kids. Soms was het even spannend want wie weet pikken ze wel, of misschien zijn de nagels van zo’n vogeltje toch wel erg scherp. Gelukkig viel dat allemaal heel erg mee, dus het was ook mooi om te zien hoe de kids steeds meer ontspannen en nieuwsgierig dit vogel paradijs rond liepen. Gelukkig is er ook voor de mensen die niets hebben met kwetterende rondvliegende beesten, een vogelvrije route naar de rest van het park.

Energie kwijtraken en afkoelen in de speeltuin

Ben je halverwege het park? Dan kom je in de enorme speeltuin uit waar je kind naar hartelust zich zeker een uur kan vermaken. Wij hadden zelf niet heel veel tijd, maar ik weet zeker dat onze kids alleen al in deze uitgebreide en uitdagende speeltuin zich de hele dag hadden kunnen vermaken. Er zijn diverse rivierstroompjes, klim torens en allerlei spannende parcours over het water en zand. Eén groot paradijs voor water en zand monsters dus. Let dus op dat je daar even rekening mee houdt, en droge kleding etc mee neemt. Dan kunnen de kids ook écht lekker helemaal in hun element daar spelen. Zo jammer om elke keer te moeten horen dat je niet in het water mag gaan staan met je schoenen aan enzo.

In het donker aan het einde van de avond was de speeltuin nog veel spannender en magischer. De kinderen waanden zich echt helemaal avonturier in deze speeltuin!

Even een hapje eten, en live muziek luisteren op het prachtige bloemen plein

Als je de hele dag in de Orchideeën Hoeve bent (wat absoluut kan, je bent er echt zeker wel 4 uur bezig, en langer als je de speeltuin dus even goed wilt testen), kun je gelukkig ook terecht op het prachtige plein in het midden van het park. Nadat je uit de wat meer donkere en dichte jungle komt, stap je in eens in een grote oase van licht, rust en ruimte. Overal aan het plafond hangen prachtige bloemen, er zijn ontzettend veel sierlijke zitjes. Je waant je in een compleet andere wereld. Even bij het restaurant wat te drinken en eten halen en je kunt even bijkomen en opladen. Wij konden ook nog meegenieten van heerlijke Caribische Live muziek, dus de kids swingden helemaal de pan uit.

De show voor alle betweters in de zaal, Broodje Aap

Super leuk was ook dat er drie keer op een dag een show was voor het hele gezin. De Broodje Aap Show! Nou zul je denken wat is dat nou weer, en is dat wel leuk? Ik kan je verzekeren dat je met het hele gezin op het puntje van je stoel, ik bedoel kussentje, zult zitten. Het theater is wederom in prachtige jungle sfeer ingericht, je krijgt een kussentje mee om op de boom stammen te zitten, en een houten schijfje (met daarop groen en rood). Tijdens de show vertelt de ranger van alles over de dieren en planten in het park. Elke keer krijg je twee verschillende verhalen te horen. De één is … broodje aap, en de ander is dus de waarheid. Aan jou om te ontdekken of jouw natuur kennis op peil is. Het is allemaal super interactief, onze kids waren enthousiast aan het mee roepen, draaien en gillen. En wie weet halen ze bij elke show wel de slangen, spin en schildpad tevoorschijn… Wie weet…

Magische WinterDroom in de jungle

Als je deze maand nog een super tof uitje voor het hele gezin zoekt, dan moet je écht even naar de WinterDroom in de Orchideeën Hoeve komen. Want tijdens de WinterDroom (van 1-31 december) is het park prachtig verlicht met allerlei lichtjes, lampjes en kaarsjes. Het is al magisch om overdag (terwijl het buiten snert weer is) in een tropische jungle te lopen en ontdekken. Maar moet je nagaan als het dan steeds minder licht is buiten, en alle lampjes binnen gaan stralen. Ze hebben prachtig gebruik gemaakt van allerlei lichteffecten en magische luchtbellen bij de flamingo’s buiten. De kids hebben hier echt wel een kwartier gestaan, elke keer weer helemaal gehypnotiseerd van alle pracht om hun heen. Ik wil natuurlijk niet teveel verklappen maar je hebt vast nog nooit zoiets meegemaakt.

Voor de kaarsjesavonden moet je wel apart tickets reserveren omdat deze elke keer erg goed bezocht zijn. En wil je in de kerstvakantie langs komen, dan kan dat ook in de eerste week van januari nog. Dan kun je de Magic Jungle Nights (zoals wij die hebben meegemaakt) ook beleven.