Op zoek naar meer ‘screen-free’ oplossingen om je kids een beetje mee te vermaken? Zoek niet langer! Wij kwamen via Instagram namelijk een perfecte oplossing tegen, namelijk de Chameleon Reader! Als je de TipToi stiften kent, dan zou je het daarmee kunnen beginnen te vergelijken. De Chameleon Reader is alleen een magische stift met meer mogelijkheden. Als je echt een interactieve stift zoekt die alles voor je doet is dan ben je bij de TipToi op de juist plek. Maar de Chameleon Reader is er voor de DIY ouder die zelf controle wil hebben over wat haar kind leest en hoort. En die familie dichterbij elkaar wil brengen en haar kind meertalig wil opvoeden. Een perfect oplossing voor slimme kids en bewuste ouders die familie en samen leren als prioriteit hebben.
Wat zit er bij de Chameleon Reader?
Om eens een indruk te geven over wat er allemaal bij de Chameleon Reader zit, heb ik hier een overzicht gemaakt.
- de Chameleon Reader stift
- een USB aansluiting (hiermee kun je de stift opladen + bestanden op de stift zetten)
Hallelujah, eindelijk een oplossing waarmee je niet ontelbare keren batterijen opnieuw moet opladen (of nog erger, moet kopen) - 5000 (!) audio stickers
- 7 controller boekenleggers
- 1 boekje voor audio + muziek kaarten
- Muziek album kaarten
- Audio album kaarten
- handleiding
Zelf ontelbare audioboeken opnemen
Met de Chameleon Reader maak je van élk boek een audio boek. Ja, dat lees je goed. Je hoeft geen speciale boeken te kopen die compatibel zijn met het merk, zoals alle andere voorgaande ‘audio stiften’ tot nu toe waren. De Chameleon Reader veranderd namelijk elk boek in een audioboek veranderen.
Met de ingenieuze stickers van de Chameleon Reader neem je namelijk op wat je zelf inspreekt. Je kunt ook wat inzingen als je dat wilt trouwens. Het gaat zo te werk:
- plak een groene Chameleon sticker op de bladzijde.
- pak de Chameleon Reader erbij + het Chameleon Reader plaatje
- druk op het ‘record knop’ op het Chameleon Reader plaatje
- druk op de groene Chameleon sticker die je net hebt op geplakt
- spreek de bladzijde uit het gekozen boek in
- druk nog een keer op het Chameleon stickertje dat je net hebt opgeplakt
- en klaar!
Vanaf nu kun je elke keer als je op het groene Chameleon stickertje drukt horen wat je hebt opgenomen. Zo kun je voor elke bladzijde een sticker plakken en opnemen, of, zoals wij deden, voor elk hoofdstuk een stickertje.
Breng geliefden dichterbij met de Chameleon Reader
Wat ik zelf het mooiste idee vind aan deze Chameleon Reader is dat je nu op één stift audio kunt horen van al je geliefden. Bijvoorbeeld een opa of oma die hun eigen favoriete kinderboek voorlezen, papa die in zijn eigen taal (in ons geval Albanees) een Nederlands verhaal vertaalt en opneemt. Of die lieve tante te vragen om iets op te nemen en je toe te sturen. Een verjaardagsliedje of een mooi pianospel speciaal voor je kind.
Veel kinderen zijn in deze quarantaine dagen jarig en hebben geen enkele manier om zich wat verbonden te voelen met vriendjes of vriendinnetjes, en familie die normaal langs komt om het heugelijke feit te vieren. Maar met de Chameleon Reader breng je ze dichterbij.
Je kunt zelf namelijk een audio bestand op de Chameleon Reader zetten. Elk audio bestand dat je maar kunt bedenken! Dus of je nou zelf iets opneemt of iemand anders, die duizenden kilometers verder zit (opa en oma in ons geval) je kunt het in 2 makkelijke stappen op de Chameleon Reader zetten.
De oplossing voor zieke kinderen of ouders
Met onze jongste dochter hebben we regelmatig gezondheidsproblemen waardoor ze in het ziekenhuis belandt. Hoe fijn is het dan om de Chameleon Reader bij je te hebben. En ontelbare boekjes te kunnen lezen van thuis, of voorgelezen te worden door je grote broer en zus die je nu een week niet kunt zien omdat je in isolatie zit. Of dat je van opa en oma een lief ingesproken bericht hoort, papa die een slaapliedje zingt. De Chameleon Reader brengt zo het normale gezinsleven dichterbij het ziekenhuis bed en daarmee waant je zieke kind zich toch even buiten de muren van het ziekenhuis.
Je wilt er natuurlijk niet aan denken. Maar er zijn kinderen die helaas hun ouders verliezen. Hoe mooi zou het zijn om een aantal audio bestanden en/of audioboeken te hebben van een ouder die door een ernstige ziekte is getroffen en hieraan overleden is. Daarmee wordt deze Chameleon Reader goud waard. Een kostbaar geschenk om voor eeuwig te koesteren.
Meertalig opvoeden doe je zó!
Maar de aller eerste reden waarom ik verliefd werdt op de Chameleon Reader (toen ik alle andere nog niet bedacht had) was de optie tot meertalig opgroeien. Met de speciale vierkleurige Chameleon Reader stickers kun je namelijk in maar liefst 4 verschillende talen audio opnemen.
Zo hebben wij bijvoorbeeld deze PeuterBijbel in vier talen opgenomen. In het Nederlands, Engels (door mama), Albanees en Italiaans (door papa). Zo leren alle vier de kids op een speelse manier verschillende talen te horen en begrijpen. Voor het Nederlands kunnen de kinderen tikken op het groene stukje van de kameleon, voor Engels op het gele stukje, Italiaans op het blauwe stukje en Albanees op het rode stukje.
DIY – meertalig woordenboek
Ik heb zelf op het internet allerlei leuke plaatjes gezocht bij de meestvoorkomende woorden bij kinderen. Denk aan alledaagse gebruiksvoorwerpen, fruit, groenten, kleuren, vormen, getallen, letters etc. Deze heb ik uitgeprint, geknipt en geplakt op A4 papieren en deze vervolgens gelamineerd met een lamineer apparaat.
Op deze ‘posters’ heb ik vervolgens bij elk plaatje een vierkleurige Chameleon sticker geplakt en daar in vier talen laten opnoemen wat het is. Zo kunnen de kids op een super speelse manier kennis maken en meer leren over de andere talen. Mocht je trouwens op een gegeven moment denken, ach dat Nederlands weten ze nu wel, we gaan over op Spaans, dan pak je de Chameleon Reader er weer bij, met de record boekenlegger, en neemt alleen het Spaanse gedeelte op en overschrijft deze op de (wat eerst de) Nederlandse (versie was).
Voor kinderen die meer moeite hebben met taal
De Chameleon Reader is perfect voor alle kinderen die meer behoefte hebben aan uitdaging (of zelfs hoogbegaafd zijn), maar ook voor kinderen die juist moeite hebben met taal. Je kunt namelijk ook de woorden op verschillende manieren uitspreken.
Bijvoorbeeld bij de groene kameleon het Nederlandse woord normaal uitspreken: appelboom.
Vervolgens neem je op de gele kameleon het woord langzaam uitgesproken op: aaaaah – pel – booooom
Laat op de blauwe kameleon het kind het woord langzaam opnemen (naspreken in de reader) : aaaah – pel – booom
En als laatste stap laat je het kind het woord op de rode kameleon normaal opnemen: appelboom
Hierna kan het kind zichzelf na luisteren en kijken of het een beetje hetzelfde klinkt als de ouder (of leraar) het ingesproken heeft. Zo kun je dus ook een nieuwe taal leren. Door het woord voor te zeggen op de ene sticker, het woord langzaam te herhalen op de volgende sticker, en op twee stickers het kind zelf te laten opnemen.
Veilige muziekspeler voor kids
De Chameleon Reader is niet alleen voor audio boeken en opnames. Je kunt ook MP3 bestanden op de stift zetten en je eigen muziek bibliotheek creëeren. De kids vinden dit ook echt een hele leuk optie. Ik heb bijvoorbeeld alle songs van Frozen 2 (heb je die btw al gezien op Disney+ ?? Zo niet, dan kun je hier gratis 7 dagen lang kijken ) op de Chameleon Reader gezet. En voor de jongste twee kids heb ik allerlei Cocomelon filmpjes omgezet naar audio bestanden. Nu hoeven ze dus niet meer perse achter een YouTube filmpje te zitten om hun favoriete Engelse liedjes te luisteren. En kunnen we oneindig naar die ellendige baby Shark luisteren, hahahaha.
Gelukkig kun je ook gewoon de koptelefoon aan de Chameleon Reader doen, zodat je zelf geen ‘last’ hebt van alle audio boeken die worden voorgelezen (hallo, wie vind zijn eigen stem opgenomen op audio nou mooi??), of de honderdste keer Ahtohallen of nog erger Baby Shark te horen. Echt heel fijn!
Je maakt met de MP3 bestanden trouwens makkelijk een eigen playlist. Zo is bij ons bladzijde 1 van de muziek bibliotheek helemaal gewijd aan Cocomelon liedjes. De tweede bladzijde voor Frozen 2 liedjes, bladzijde 3 is gewijd aan Frozen 1 en andere favoriete Disney liedjes en sooooo on. Ook heel fijn voor de wat langere autoritten. Ze vermaken zich helemaal prima, en zelfs de jongste van twee jaar oud weet precies hoe ze de Chameleon Reader moet gebruiken, de schat.
Neem tot 400 ‘boeken’ mee, overal waar je heen gaat
Altijd ruimte te kort in je bagage? Of passen er maar 6 boeken in de rugtas van je kind als je een dagje uit gaat? Tja, ik ken het. En met vier kinderen is er eigenlijk nooit genoeg ruimte voor veel boeken. Bovendien zijn ze gewoon zwaar. Hoe handig is het dus dat je ook de audio bestanden van de opgenomen audio boeken gewoon in een bibliotheek kunt zetten.
Je voegt vervolgens alle gewenste boeken toe aan de bibliotheek kaart en neemt zo tot maar liefst 400 boeken mee overal waar je heen gaat. Of je nu in de auto, trein of bus zit. Je kunt oneindig veel boeken luisteren. De bibliotheek kaart kun je trouwens in het handige boekje stoppen, waardoor ze netjes blijven en je alle bibliotheek (met muziek en/of audio boeken) kaarten veilig kunt meenemen.
Musthave voor elke ouder
Zoals je al wel kunt merken ben ik echt lyrisch over de Chameleon Reader en snap ik niet dat ik dit niet eerder kende, of andere mensen erover heb gehoord. Het heeft zoveel mogelijkheden, daagt uit tot leren en ontdekken en geeft je als ouder de mogelijkheid om je kind scherm vrij te laten spelen. Hoe heerlijk is dat!
Mocht je nou net als wij óók een Chameleon Reader willen hebben, dan kun je hem via hun eigen website bestellen.
Wil je de Chameleon Reader in actie zien? Kijk dan naar onze ‘Books’ highlights op Instagram en see for yourself!