Wat hadden we twee dagen een prachtig weer! Alle korte broeken konden weer uit de kast, en de terrasjes zaten weer vol (ahum, not dus, maar het klonk leuk). Ik zag gewoon dat sommige mensen heel optimistisch al zwembadjes tevoorschijn toverden. Super leuk, maar ik las dus laatst iets over stilstaand water enzo, en ik dacht, dit heb ik nooit op school geleerd. Dus er zijn vast meer ouders die hier niets van weten. Vandaag wil ik het héél dramatisch hebben over legionella bestrijding. Of eigenlijk bestrijding, gewoon het voorkomen ervan op de makkelijkste manieren. You can thank me later!
Wat is legionella eigenlijk?
Ik weet nog wel dat we vroeger een keer niet bij gym konden douchen op de basisschool, omdat de douche ruimte was afgezet met groot geel en zwart geblokt lint. Uiteraard moest ik weten waar dat lint voor was, en de juf antwoordde heel simpel, ‘legionella bacterie’. Oké, niets wijzer dus. Maar nu weet ik het dus wél!
Het is eigenlijk een doodsimpele bacterie die vooral in water en onder de grond zit. Hij groeit vooral in water tussen de 20 en 50 graden Celcius. Nou is het in Nederland niet zo vaak zo warm dat water zomaar vanzelf verwarmd naar meer dan 20 graden. Maar dat is dus het gekke eraan. Het kan dus wel gebeuren. Je legionella krijgen door de nevel in te ademen. Bijvoorbeeld door te douchen, of door planten te besproeien met besmet water, maar ook apneu apparaten en soms zelfs luchtbevochtigers.
Wat kun je doen tegen legionella?
Nu wil je natuurlijk weten waarom ik begon met die zwembadjes die uit de schuren werden getrokken met het mooie weer. Nou daar komt ie… Vaak is een tuinslang al een beste tijd niet gebruikt, en heeft het water in die tuinslang kunnen opwarmen. Extra kans op het ontstaan van die bekende legionella bacterie. Eigenlijk is het voorkomen van legionella in zwembadjes water vrij simpel. Laat de kraan even goed open staan, spoel de tuinslang een minuut of 5 leeg (leeg laten lopen in de plantjes bijvoorbeeld kan ook, om waterverspilling te voorkomen). Ook als je bijvoorbeeld een tuin wilt gaan besproeien, zorg dan even dat je het niet als eerste gelijk verneveld, met zo’n sproeier. Maar dat je de kraan en de slang even doorspoelt met een ‘gewone stroom water’. Want juist door het vernevelen kan de bacterie worden ingeademd.