Het moment kwam dat ik hoogzwanger niet echt meer in staat was (of eigenlijk niet zoveel zin meer had) om de vaatwasser uit te pakken. Tijd voor wat hulptroepen dus. Nee, niet de buurvrouw of een vriendin. Mijn hulptroepen bestonden uit zoon en dochterlief van 5 en 3,5 jaar. Tijd om eens de handen uit de mouwen te steken. De jongste mocht al het plastic (de welbekende felgekleurde Ikea bordjes, bekers en bestek) opruimen en de oudste kreeg de schone taak om de rest te doen. De rest?! Je bedoelt alle glazen, borden en scherp bestek? Ja! Ook ik hield mijn hart vast, voorbereid op het verlies van minstens vier borden, zes glazen en een diepe snee in zijn duim. Eerlijk is eerlijk, ik kreeg op eens wat meer de neiging om de vaatwasser zelf uit te ruimen, dan de kids hun gang te laten gaan. Maar wie weet zou het wel gewoon goed gaan, en hoefde ik nooit meer de vaatwasser uit te ruimen (uhm ja… Ik was even aan het dagdromen)

Kleine klusjes voor grote helpers

Het is natuurlijk niet zo dat onze kids vanaf die dag elke dag braaf om half acht ‘s ochtends, voor het naar school gaan, de vaatwasser uitpakte. Maar, als ik heel lief vraag en er een Cars of Frozen sticker tegenover zet, dan willen ze best wel helpen!

En van het één komt het ander. Als voorbereiding op de komst van baby nummer drie, leek het me hoog tijd om de kinderen hun eigen brood te leren smeren. Ik bedoel, alleen als je meer dan één kind hebt weet je hoe lastig het kan zijn, om twee of meer kinderen tegelijk te voeden. Dus de plastic messen tevoorschijn gehaald, de boter op tafel gezet, en aan de slag. “Maar dat kan ik niet!”, protesteerde dochterlief gelijk. Dan leer je het maar. De eerste paar broodjes zaten vol gaten, de tafel was spekglad door de boter en de hagelslag werd enthousiast over de broodjes zonder al teveel boter gestrooid… Maar elke dag gaat het wat beter, sneller en vooral met steeds meer trotse koppies aan de ontbijttafel.

Ervaring leert dus dat kids best vroeg al kunnen helpen in huis. Hieronder vind je een klein overzichtje van wat jouw peuter en kleuter best zou kunnen doen in het huis

  • Afwassen (handjes in het warme water, sponsje erbij, knijpen in het schuim en kliederen met water)
  • Afstoffen (gebruik zo’n handige Swiffer-dingetje zodat het stof niet alle kanten opwaait maar gelijk op het ‘doekje’ komt)
  • Vegen (pas op met bezems met lange stelen, vooral in combinatie met vazen op ‘werkhoogte’ (trust me, een ervaringsdeskundige is hier aan het woord))
  • Speelgoed opruimen
  • Zelf aan-en uitkleden (het is sowieso handig om dit te beginnen voor je kind naar school gaat, want daar zal juf erg blij mee zijn, kids die zelf kunnen omkleden voor het gymmen).

Jong geleerd, is oud gedaan

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen die jong leren helpen in het huishouden, later daar veel belang bij zullen hebben. Zo voelen ze zich zelfverzekerder dan hun leeftijdsgenootjes die in een rommelig huis zijn groot geworden. Eigen onderzoek (gedurende de laatste weken van mijn zwangerschap) gaf ook aan dat kinderen centimeters groeien wanneer ze klusjes krijgen. En dan bedoel ik natuurlijk niet letterlijk, maar elke keer wanneer ze een taak (redelijk) goed volbracht hadden, glommen ze van trots! Schoudertjes naar achteren, koppie vooruit en een beetje omhoog en een stralende lach! Ja mama, kijk maar eens hoe groot ik eigenlijk al ben.

Wat ‘klus-tips’ van de pro

1. Begin klein
Kleine klusjes die gemakkelijk gedaan kunnen worden zijn een goed begin. Je leert een kind niet om aan te kleden door gelijk de hele garderobe zelf aan te laten trekken. Laat je kleintje eerst eens proberen om kleren uit te trekken. Dan een keer een broek aan doen, een shirt en als laatste de sokken (die dingen zijn echt verrekt onhandig en moeilijk om aan te trekken!) 

2. Heb GEDULD
Tot tien tellen is tijdens het aanleren van huishoud-skills niet genoeg. Waarschijnlijk kun je tot 1000 tellen en weer terug voor je je doel hebt bereikt. Maar wanneer je dan eenmaal al je geduld en energie in het helpen hebt gestopt, kun je nog tot ze puber zijn genieten van de resultaten.

3. Alles heeft zijn eigen plek
Het is wel zo handig en duidelijk als alles een vaste plek heeft. Zo gaan de plastic bordjes, bekers en bestek in dezelfde la. De glazen in de kast, het bestek op de juiste plek en al het speelgoed heeft een eigen bak. Zo wordt opruimen tenminste iets makkelijker. Al moet ik eerlijk zeggen dat één grote bak voor al het speelgoed makkelijker opruimt. Je knikkert gewoon alles bij elkaar. Maar er komt een dag dat je spijt krijgt van het bij elkaar doen van LEGO, auto’s, poppen, My Little Pony’s en de Barbie verzameling. Een paar bakken met elk een ander soort speelgoed erin is dus toch een beter idee.