Wij houden echt wel heel erg van samen dingen doen, en dan het liefste buiten. Nou laat het weer het in Nederland niet altijd toe, maar zodra het zonnetje schijnt wil ik er eigenlijk op uit gaan. Maar wat ga je dan doen? Meestal wordt het een wandeling door de wijk (gelukkig wonen we in een redelijk groene wijk én bij een natuur gebied) maar op een gegeven moment heb je eigenlijk alles wel weer gezien. Wij hadden dus een fijne oplossing, namelijk de lichtste fietsstoel van Nederland. Lang leve de Qibbel Air fietsstoeltjes, lees maar gauw verder…
Lekker op de fiets met de kids
Dus wat doe je dan?! Je bent makkelijker wat verder weg met de auto, maar ja, dat is niet perse heel duurzaam. Bovendien kost het dan gelijk geld (dus dan moet het het uitje ‘waard’ zijn) en moet je de auto bij huis hebben. Wij zitten niet in de luxe dat we twee auto’s hebben staan voor de deur. Dus als manlief de auto mee naar zijn werk neemt, kunnen we eigenlijk al bijna nergens meer heen. En nu het openbaar niet zo heel erg voordelig is, is eigenlijk de enige optie om de fiets te pakken.
Ik heb helaas niet de luxe van kinderen die ervan houden om te fietsen. Onze kids zijn goed in heel veel dingen, maar sommige fysieke dingen vinden ze net iets te spannend en willen ze kunnen zonder te vallen. Dus het zijn geen fantastische fietsers. Maar dat weerhoudt ons niet om ze toch mee te nemen op fietstochtjes.
Twee kids op de fiets vervoeren, zonder dat je het gevoel hebt een olifant mee te nemen
Dus ik ben altijd de ‘gelukkig’ die de twee jongste kids mee moet nemen op de fiets. Eentje voorop, en eentje achterop. Nou vind ik zelf in mijn eentje fietsen soms al zwaar (hallo weggevaagde conditie, hahaha) . Dus stap ik niet zo heel snel zomaar even voor een spontaan ritje op de fiets.
Tot ik een berichtje kreeg van Qibbel of ik interesse had om hun Air fietsstoeltjes te testen. Alleen al het woord ‘air’ klonk goed, dus toen ik zag wat het precies was, was ik gelijk overtuigd dat dit misschien wel een oplossing was voor mij.
De Qibbel Air fietsstoelen zijn namelijk gemaakt van een soort mesh materiaal. Niet van een stuk plastic dus, maar van stof waar lucht doorheen gelaten wordt. Echt ideaal ook zeker als het weer wat meer warm is en je geen zin hebt in zwetende kids achter en voorin de fietsstoeltjes.
Qibbel Air, zo licht als een veertje
Toen ik de dozen binnenkreeg viel het mij als eerste op. Zo licht als een veertje! Okée, met doos en al woog het heus wel iets, maar zeker de helft minder als de fietsstoeltjes die nu op de fiets zitten. Eigenlijk is het enige dat van het ‘standaard’ plastic gemaakt is, zijn de voetsteunen, dus dat scheelt een hoop. Zeker op het grote achterzitje wat ik normaal nogal logge dingen vind.
Comfortabel zitten door de Air technologie
Ook de meisjes vinden hun nieuwe Qibbel Air fietsstoeltjes fantastisch! De drie jaar oude dame kwam zelf al ermee dat ze zo lekker zat. Want doordat er een mesh stof wordt gebruikt vormt het stoeltje zich dus redelijk goed naar je kinds lichaam. De harde plastic stoeltjes die we hadden, zaten ondanks de kussentjes een stuk minder comfortabel als ik de meisjes moet geloven.
Geen gezweet meer!
Ook erg fijn was dat de kids lekker luchtig in hun stoeltjes zitten. We hebben lekker gefietst door de Drentsche bossen om de stoeltjes eens echt goed te testen. En dat was in de heerlijke week voor de meivakantie. Een graad of 24 en eigenlijk zo goed als windstil. Normaal gesproken dus best wel warm voor de kleintjes, zeker als ze in een plastic kuipje zitten. Dan wil ik ze nog wel eens met een bezweet ruggetje en zelfs bezwete achterwerkjes uit de stoeltjes halen. Maar nu hadden ze daar allebei geen last van door de mesh stoeltjes. De wind gaat er wel lekker doorheen en zorgt ervoor dat ze toch echt wel een heel stuk minder zweten.
Het enige wat ik mij afvraag is hoe dat in de winter zal zijn. Of het dan juist te koud aan zal voelen, maar goed daar hebben we dus nog geen ervaring mee.
Makkelijk te installeren
Oja, ook niet geheel onbelangrijk vind ik dat het super makkelijk in elkaar te zetten was. Het Qibbel Air stoeltje kwam in één stuk gewoon helemaal klaar. Het voorzitje had nog een soort adapter erbij zitten welke je met een inbussleutel (nummer 5) op je stuurvork kan zetten. Dat blijft natuurlijk een dingetje, als je wilt dat het goed vast zit, kun je dat niet met een paar klikjes doen.
Maar het achterzitje daarin tegen, was heel anders. Je kunt het achterzitje gewoon op elke fiets doen en weer eraf halen zonder al teveel moeite.
Onderaan de stoel zit een soort draaiknoppen waarmee je de ‘klemmen’ vastdraait op de bagage drager. Dus je hoeft gewoon nergens te sleutelen of te doen. Gewoon alleen maar het systeem goed aandraaien en you’re good to go! Omdat het zo makkelijk was was ik wel een beetje huiverig dat het niet goed vast zou zitten of zo ( gewoon een gek gevoel). Maar we hebben over wel honderd boomwortels heen gereden, tientallen kuilen niet kunnen ontwijken op tijd en de oudste peuter zat heerlijk te genieten van alles, zonder dat het stoeltje er vanaf kuukelde. Onze veiligheidstest was dus wel geslaagd.
Zo is het wel erg makkelijk om dus even een stoeltje mee te nemen en op een fiets te knallen. Op vakantie dus ook ideaal, want het weegt bijna niets, en je kunt dan van elke huur fiets je eigen mama-fiets maken.
Je kunt de Qibbel Air stoeltjes trouwens ook vastmaken op fietsen zonder bagagedragers. Dan heb je alleen wel een speciale frame bevestiging klem nodig, welke je gewoon los kunt kopen.