Als ouders herken je het vast wel. Speelgoed overal. Onder de bank, tussen de bank, onder de wc-pot, naast de piano, achter de boekenkast, op het aanrecht, in de koelkast (ja echt!), en op nog veel meer gekke plekken. Nu bedacht ik me dus of het niet een goed idee zou zijn om een speelkamer te maken, zodat onze huiskamer, eetkamer en keuken toch echt een beetje ‘ons domein’ wordt. Natuurlijk heb ik eens op Pinterest gesnuffeld naar de mooiste speelkamers en ik werdt echt instant jaloers.. Ik bedoel hello!!! Zoveel ruimte als de meeste Amerikaanse gezinnen hebben, die hun speelkamer delen, hebben wij echt niet… En die speelkamer is wat mij betreft eigenlijk wel een must. Dus we hebben eigenlijk twee opties… We kunnen gaan verhuizen of een langgekoesterde droom in vervulling laten gaan; een aanbouw  . Een aantal van onze buren hebben er al wel eentje, dus ik heb al eens gezien hoe groot en ruimtelijk ons huis KAN worden. Dus ik ga voor jullie eens onder de loep houden of zo’n speelkamer wel echt een must is, of  dat we best wel zonder kunnen, en de verhuisdozen dus beter kunnen gebruiken om speelgoed in op te bergen.

Een aparte speelruimte, YEAH

Als moeder kan ik zeggen dat ik af en toe echt helemaal knettergek wordt van al het speelgoed overal. Ik probeer het al redelijk in te perken, door beneden alleen maar peuter en baby speelgoed te hebben. Alle LEGO’s , HotWheels, Littlest PetShop en ander spul voor de grotere kids is op hun eigen kamer. Dus wat dat betreft hebben we dat al wel redelijk onder controle. Maar nog steeds vind ik allerlei speelgoed op allerlei gekke plekken. En tijdens het koken komt het regelmatig voor dat ik mijn benen net niet breek over een auto, of een houten giraffe. Of een kunstig in elkaar geknutseld bouwwerk van een springtouw, drie pionnen en nog meer ‘rotzooi’ .

Dus ik ben in principe helemaal voor een aparte speelruimte. Een plekje waar ze lekker al het speelgoed op één plek hebben, een soort speel walhalla dus! Alle ruimte om lekker alles te maken, en ook te kunnen laten staan. Want dat is hier af en toe ook wel een strijdpuntje. Dan hebben ze een prachtige treinbaan gelegd, maar dan moet ‘ie wel gewoon even worden opgeruimd als we gaan eten, want ik wil gewoon ook kunnen schoonmaken. En als ze dan op bed liggen, zit ik het liefst niet de hele tijd tegen een spoorbaan aan te staren.

Ook lijkt het me echt heerlijk om gewoon de deur dicht te kunnen doen. Of het er nou een mega bende is of niet, dat maakt dan niet uit. Beetje raar, maar wat je niet ziet, dat stoort je ook niet toch?! Niet elke keer de woonkamer puinruimen om een beetje rust in het hoofd te krijgen. Dus ja die speelkamer zie ik he-le-maal zitten. Een speelkamer op zolder is bijvoorbeeld ook een tof idee!

Maar…. natuurlijk zijn er ook tegen’s op een speelruimte, en ik heb die ook eens bekeken

Speelkamer?! Nayyy

Een vriendin van ons heeft drie kids, en is gezegend met een speelkamer. Stik jaloers dus toen we daar voor het eerst in hun nieuwe huisje kwamen kijken. Maar na een kort praatje kwam ik er al achter dat die speelkamer er eigenlijk meer voor de sier zijn. Al het speelgoed staat er wel leuk uitgestalt, maar haar kids slepen het speelgoed net zo goed de huiskamer in.

Tja…. Kinderen zijn gewoon gezelligheidsdieren, dus ze zoeken de aandacht en gezelligheid op. Als je dus geen zin hebt om de hele tijd in de speelkamer te zitten, dan zul je waarschijnlijk alsnog speelgoed in de woonkamer aantreffen.

Onze kids zullen ook zeker weten lekker hier alles mee naar toe nemen, omdat wij hier gewoon altijd in de woonkamer zijn. Dus dan zie ik eerlijk gezegd het nut van een aparte speelruimte al een stuk minder in. Misschien dat het voor het opbergen van het speelgoed dan wel ideaal is, maar om daar nou voor te verhuizen of een dure aanbouw te maken, vind ik dan ook weer zo wat.

Nu vraag ik me dus af… hebben jullie een speelkamer?!?! En waarom wel of niet?!


© Shutterstock