We gaan de komende weken weer een heleboel kamertjes showen, omdat we weten dat jullie er geen genoeg van kunnen krijgen. Maar vandaag willen we eens gaan kijken naar hoe je eigenlijk een goede kinderkamer in elkaar zet. En dan niet alleen qua styling, maar vooral wat je nodig hebt in een goede kinderkamer. Want behalve een bed en een speelplek (of juist niet, maar daarover later meer) zijn er meer dingen waar je op kunt letten. Heb jij bijvoorbeeld ooit wel eens gedacht aan vochtbestrijding of aan de luchtkwaliteit in de kamer van je kiddo’s.

Of waar je de verwarming hebt, hoe hoog die staat, en hoe de luchtvochtigheid in de kamer is. Want dit zijn eigenlijk wel dingen waar je over na zou gaan moeten denken. Nu de airco uit kan, en de verwarming gaat automatisch de kwaliteit van de lucht in de kinderkamer achteruit. Misschien herken je het wel door statische haren, een beetje droge keel of hoofdpijn als je wakker wordt. Door de verwarming aan te zetten wordt de lucht erg droog. En dat merk je.

Hoesten, hoofdpijn en droge ogen?

Hoewel er natuurlijk heel erg veel virussen nu de rondte gaan nu de R weer in de maand zit, zijn bovenstaande symptomen niet gelijk de eerste verschijnselen van griep.  Want droge lucht (met als boosdoener de verwarming) zorgt ook voor al deze zaken.

En wie zit er nou te wachten op een half ziek kind, terwijl de oplossing zo ontzettend simpel is? Niemand, en daarom hebben we het vandaag eens even over wat je kunt doen tegen droge lucht in de kinderkamer.

Verwarmingsbakjes aan de kachel

Omdat we zelf geen zin hebben om met hoofdpijn te zitten tegen de behaaglijke warmte van de kachel, hebben wij een heel simpel ding gekocht om die slechte droge lucht de kamers uit te krijgen. Namelijk een aantal verwarmingsbakjes, waar je water in doet, en aan de verwarming hangt. Door de warmte van de kachel verdampt het water in de bakjes, en komt er dus meer vocht in de lucht.

Je kunt ook ouderwets gewoon bakjes met water naast de verwarming zetten, maar met kinderen in de kamer is dat misschien niet heel erg praktisch. Als je tenminste geen water op de muren, vloer en in het bed wilt hebben (of doen alleen onze kinderen zulke rare dingen?)

Na het douchen de deur open laten

Om meer vocht in de lucht in huis te krijgen kun je ook na het douchen/badderen de deuren van de badkamer open laten staan. Zo komt al het vocht uit de badkamer het huis in. En dus ook de kinderkamers. Kunnen ze lekker spelen zonder last te krijgen van droge hoest of prikkende oogjes.

De natte was binnen laten drogen

Een natte was met babykleertjes in de mand liggen? Stop het niet in de droger, maar hang het gewoon even op. Op zolder, in de bijkeuken, of leg wat natte kleertjes over de verwarming in de kinderkamer heen. Tja, het is niet heel erg stylish, maar het helpt wel mega goed tegen droge lucht in de kinderkamer.

Nog meer tips voor een fijn luchtklimaat in de kinderkamer

Naast al onze fijne (en vooral budget) tips om de lucht wat minder droog te krijgen, heb je natuurlijk ook luchtbevochtigers in allerlei soorten en maten. Het beste is het wanneer de luchtvochtigheid 40-60% is, maar in de winter daalt de luchtvochtigheid in veel huishoudens tot maar 13%. Nou en wij ons maar afvragen waar al dat hoesten en die hoofdpijn vandaan komen.

Je kunt er ook voor kiezen om een goede luchtfilter in de kinderkamer te installeren, die alle schadelijke stoffen en kleine deeltjes die in de lucht zitten, zuiveren én dus natuurlijk filteren.

Een fijne kinderkamer is dus niet alleen fijn en goed wanneer het stylisch gezien goed in elkaar zit, maar vooral wanneer het gewoon gezond is voor je kids. Op naar een heleboel fijne stijlvolle kamertjes de komende maanden dus hier op CKOTB!