Newbornshoots zijn hot en happening. Jonge kleine, en vaak blote, baby’s liggen in de meest schattige posities op een of ander fluffy dekentje. De ene baby heeft een gehaakt mutsje met konijnen oren, de ander een prachtige mega grote bloem op haar hoofd. Een prachtige herinnering voor later, en een kunstwerk voor aan de muur.
Zelf een newbornshoot doen
Helaas kosten newbornshoots vaak een lieve duit. Een godsvermogen dat je baby uitzet budget met minstens € 150,- verhoogd. Maar (hoor je de fotograaf dan zeggen) dan heb je ook wat! Toch heb ik het liever voor minder (het liefst gratis) dus ging ik op zoek naar de beste tips en trics om zelf een newborn shoot te doen. Budget proof dus. Let er wel even op dat je alles aanschaft/leent ruim je voor uitgerekende datum, je weet per slot van rekening nooit wanneer de baby komt, en je wilt wel alles al in huis hebben. Ik had in ieder geval geen zin om nog aan allerlei mandjes en andere props te moeten komen, de eerste vijf dagen na de bevalling. Want de beste tijd om een newbornshoot te doen, is wanneer de baby tussen de vijf en tien dagen oud is. Ze zijn zich nog niet zo bewust van de omgeving, slapen vaak veel (handig als je ze schattig wilt laten liggen) en zijn tegen die tijd wel ‘uitgedeukt’ na de bevalling.
Inspiratie zoeken
Begin tijdens je zwangerschap maar vast rond te kijken (Helloooooooo Pinterest) naar plaatjes die jij leuk vind. Houd je juist van dromerige plaatjes of zou jij je zoon in een motor helm op de foto hebben staan?
Kijk ook eens op het *Pinterest bord* van Coolest Kid On The Blog voor meer leuke voorbeelden.
Benodigdheden
Je denkt dat het maken van leuke foto’s niet heel moeilijk kan zijn. Maar niets is minder waar. Baby’s hebben nogal een eigen tempo (lees die willen niet altijd slapen of ze hebben tussendoor een voeding nodig) en doen wat ze willen (iets met poepen tijdens een shoot). Dus daar moet je rekening mee houden. Alle benodigdheden zetten we daarom even voor je op een rijtje:
– warmte. Baby’s van nog geen week oud verliezen veel energie (en dus ook gewicht) met het warm houden van hun kleine lijfje. Zorg er dus voor dat ze daar geen moeite voor hoeven te doen. Een kruikje onder een deken waar ze op liggen, en de plek waar je foto’s maakt lekker even verwarmen tot een graad of 25.
– licht. Heb je een raam waar veel licht doorheen valt? Maak dan daar de foto’s. Heb je een donker huis kijk dan eens of je ergens wat licht vandaan kunt halen. Fotostudios staan niet voor niks vol met allerlei lampen en *softboxen*. Goed licht is bijna net zo belangrijk als de baby zelf.
– een rustige achtergrond. Foto’s maken is leuk maar alles moeten bewerken minder. Kies daarom een rustige achtergrond, zodat ook je baby het beste uitkomt in de foto’s. Ik vond deze fotostudio achtergrond (inclusief ophangsysteem) voor een spotprijsje en ben er super tevreden mee! Er zit een doek bij van 3 meter breed en 3 meter hoog. Dus ook heel leuk om familie foto’s te maken, foto’s van je kinds eerste verjaardag met een cakesmash shoot, foto’s voor een kerstkaartje en ga zo door. Dit systeem zet je zo in elkaar (een kind kan de was doen) en vouwt klein op. Zo kan ik het nog eens meenemen naar een andere locatie. Mocht je dus echt van plan zijn vaker foto’s te maken dan is een goede camera en een mooie achtergrond dus essentieel. En via *deze shop* dus nog betaalbaar ook.
– camera. Natuurlijk kun je met je telefoon foto’s maken maar een beetje goede kwaliteit schiet je met een ‘echte camera’. Het zou toch doodzonde zijn als je leuke foto’s maakt en ze wilt uitvergroten op canvas en ze een te klein formaat zijn
– celstof matjes. Als het goed is heb je nog van de bevalling wat celstof matjes over. Deze zitten meestal in het kraampakket en anders kun deze gewoon bij een drogist of apotheek kopen. Het leukste en mooiste is namelijk om je baby in zijn of haar blootje te laten liggen. Maar baby’s hebben normaal gesproken natuurlijk niet voor niets een luier aan. Spetter en spuit gevaar is dus altijd aanwezig tijdens een newbornshoot.
– voedingskussen met daaromheen een waskussen-hoes vormt een ideale basis om je kleintje op te leggen.
Accesoires en props verzamelen
Als je een bord vol inspiratie foto’s hebt gemaakt zul je al snel zien dat je de meeste foto’s minstens 1 accessoire gebruikt. Is het geen mandje dan is het wel een zacht pluizig dekentje. Zorg er dus voor dat je van het volgende in ieder geval één hebt:
– zachte fluffy deken (heb je die niet? Dan verkopen ze deze het hele jaar door onder de noemer woonplaid bij onder andere de Action)
– een mandje waar een baby in past (of in ieder geval een groot gedeelte van) Op veel foto’s ligt een baby ‘op een mandje’ dus zorg er dan voor dat het mandje daar groot genoeg voor is
– heb je een meisje, dan kun je denken aan tule rokjes, haarbandjes, kanten kroontjes, of sieraden (bijvoorbeeld je trouwring voor om een teentje)
– heb je een jongen, en hou je wel van wat stoers? Denk dan eens aan een motorhelm/brandweerhelm (leuk als papa bij de brandweer zit) een stoere zonnebril, of een stropdasje
– een gehaakt coconnetje is ook erg leuk om te doen. Zo kun je vaak heel goed zien hoe je kleintje er in de buik altijd bij lag
Dit waren voorlopig onze tips en trics omtrent het zelf doen van een Newborn Fotoshoot.
Heb jij nog goede tips of wil je meer weten? Laat dat dan in een reactie weten, misschien komt er dan nog een vervolg op dit handige artikel.
Nog een goede toevoeging kwam via Facebook van Newborn shoot fotografe Janny: ‘Het is het allerbelangrijkste om te letten op de veiligheid van de baby. Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is. Leuke poses zijn lang niet zo belangrijk als veiligheid.’
Goede toevoeging Janny!
Ook is het de vraag of je goed foto’s kunt bewerken. Want goede nabewerking is haast net zo belangrijk als het foto’s maken zelf. Ben je dus handig met fotoshop dan kun je gerust je gang gaan, anders kun je misschien iemand vragen die hier meer in thuis is.