Je kent het misschien wel, je wilt gezellig een spelletje doen met het hele gezin. Dan is het kiezen van een spel met kinderen in verschillende leeftijden vaak al lastig. Maar wat als je allemaal kids hebt die graag willen winnen? En dat de kaarten over tafel vliegen als er teveel op het spel staat. Vrij letterlijk dus. Gelukkig zijn alle spelletjesmakers een stuk meer gaan meedenken met dit soort situaties, dus ontstonden er steeds meer coöperatieve spellen! Whoop whoop, hoe fijn is het om samen te werken aan het spel, in plaats van tegen elkaar strijden. Ik pleit zelf voor een goede afwisseling tussen competitief en coöperatief, maar voor iedereen die samen werk spelletjes voor het hele gezin zoekt, heb ik hier een super fijne guide met genoeg van dit soort spellen. Spelers klaar? Spelen maar!

Coöperatieve bord-spellen

Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland is een spel wat voor het hele gezin leuk is.

Escape Room The Game

Waarschijnlijk kent heel Nederland inmiddels wel de Escape Rooms. Maar wist je dat je helemaal niet uit huis hoeft, om een Escape Room te spelen. En nu kun je het dus met je hele gezin (of je vrienden) spelen. Hoe tof is dat?!

Kwakzalvers van Kakelenburg

In het spel, Kwakzalvers van Kakelenburg, met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme. Brouw jij met de ingrediënten die je tijdens het spelen verzameld, het beste drankje? Of wordt je slachtoffer van de knalerwten in het spel?

Magic Maze

Spelers mogen tijdens het spel Magic Maze echter slechts korte tijd met elkaar communiceren. De rest van de tijd wordt er gespeeld zonder mondelinge of visuele aanwijzingen te geven aan de andere spelers. Met kinderen kan er natuurlijk voor gekozen worden om wel te communiceren waardoor het makkelijker wordt. Nog makkelijker wordt het als ook de zandloper achterwege wordt gelaten.

Paleo

Samen overleven en wellicht zelfs het leven verbeteren, dat is iets wat je samen tijdens dit spel uit de oertijd gaat doen. In Paleo heb je maar liefst 10 modules, zodat je het spel ook naarmate je vordert het spel op een moeilijkere graad kunt gaan spelen.

Codenames

Het spel Codenames wordt gespeeld in twee teams. Er zit dus wel degelijk een competitief element in, maar het samenwerken binnen deze teams is dus van belang! Zelf heb ik over dit spel alleen maar super goede woorden over gehoord, dus deze komt op ons eigen verlanglijstje.

Bank Attack

Samen met jouw team moet je proberen om binnen de vijf minuten de bankkraak van de eeuw te verwezenlijken. Luister aandachtig naar de instructies en laat geen enkele steek vallen, want het alarm mag niet afgaan! Met een goede strategie en teamwork kunnen jullie de missie doen slagen. Kun jij deze Bank Attack afslaan met het team?

Andor

De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel. Met behulp van een speciale bijlage en legende-kaarten kunnen de spelers direct beginnen met spelen!

Robin Hood

Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham in dit coöperatieve avonturenspel. Verken het prachtig geïllustreerde speelbord en ontdek de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal.

De Avonturen van Robin Hood maakt gebruik van een begeleidend boek. Zo maak je geleidelijk aan kennis met het spel en hoef je van te voren bijna geen spelregels door te nemen. Het prachtig vormgegeven speelbord bevat locaties, die door middel van inkepingen en verwisselbare lagen tijdens het spel veranderen. Verplaatsen gebeurt door middel van speelstukken van verschillende lengtes, waardoor je zonder vakjes vrij over het speelbord kunt reizen.

Slide Quest

Dit is een van onze favoriete spelletjes om samen te doen. Het is de bedoeling dat je de ridder samen verplaatst door de diverse werelden heen, zonder te vallen in de gaten, of de verkeerde moves te maken. In Slide Quest is samenwerken heel belangrijk en het spel is super fijn geprijsd. Een leuk cadeautje dus!

Qwirkle

Abstract familiespel voor het hele gezin. Leg tegels met verschillende symbolen of kleuren aan elkaar en scoor punten. Maak je een serie af of beëindig je het spel, dan krijg je bonuspunten. Wie scoort de meeste punten? Qwirkle bevat geen speelbord, maar kan op elk oppervlak worden gespeeld. Dit toegankelijke spel heeft vanaf 2007 meer dan 15 spellenprijzen gewonnen!

Cahoots

In Cahoots staat samenspelen centraal! Voldoe aan alle opdrachtkaarten. De kaarten liggen met vier kaarten in vier stapels naast elkaar. Je mag alleen spelen met de kaarten die matchen met de kleur of het nummer van de voorafgaande kaart op de stapel. Werk samen en voltooi all opdrachten zonder te bespreken wat elke speler op hand heeft. De kaart die je neerlegt moet altijd dezelfde kleur of hetzelfde nummer hebben als de kaart waar je hem bovenop legt. Het doel is om alle stapels één kleur te maken of de waarde van alle kaarten precies tien te maken. De uitdaging is dat je niet met elkaar mag overleggen. In de spelregels worden naast het basisspel nog een drietal andere varianten besproken. Je kunt naast de basis versie ook nog Snelle Cahoots en Stille Cahoots spelen of Mini Cahoots wanneer je met kleine kinderen speelt.

Concept

Samen moet je zoveel mogelijk dieren raden, tijdens het Concept spel. Naast dat je samen moet werken, leer je ook nog super veel over nieuwe dieren. En leer je ook nog beschrijven hoe dieren zijn. Naast samenwerken ook nog super educatief dus.

Pandemic

Op het bord van het spel Pandemic zijn verschillende wereldsteden met grote bevolkingen uitgelicht waar de ziektes wild om zich heen grijpen, de hotspots. Tijdens elke beurt heeft een speler vier acties tot zijn beschikking, waarbij er tussen de steden gereisd kan worden, geïnfecteerde gebieden behandeld kunnen worden, een genezing ontdekt kan worden of een nieuw onderzoeksstation kan worden opgezet. Deze acties kunnen worden uitgevoerd met behulp van de kaarten die zich in een van de decks bevinden. In deze decks zitten naast deze kaarten ook epidemie-kaarten verweven die ertoe leiden dat de ziektes zich sneller kunnen verspreiden. In het andere deck vindt men kaarten die de “normale” verspreiding van de ziektes leidt.

Coöperatieve kaartspellen voor het hele gezin

Bandido

Bandido is uit zijn cel ontsnapt! Kunnen jullie hem op tijd vangen? Coöperatieve (in)spanning voor het hele gezin.

Je houdt Bandido tegen door de gangen te blokkeren. Je mag je kaarten in de lengte of de breedte neerleggen. Sommige kaarten bevatten een doodlopend einde, sommige allerlei nieuwe gangen. Door handig samen te overleggen kun je Bandido vangen door alle uitgangen te blokkeren.

Ken jij nog toffe coöperatieve kaartspellen? Van de bord spellen hebben we er inmiddels een heleboel uitgelicht, maar ik zou het tof vinden om nog wat extra kaart spellen te vinden. Let me know via Instagram of hieronder