EINDELIJK is het zo ver! We hebben hét spel gevonden wat elke iPad eigenaar (zowel met als zonder kids) in huis moet hebben. Osmo! Uh ja, daar schiet je natuurlijk niet heel veel mee op, dus laten we snel jullie verder introduceren, zodat jij voor Sinterklaas of Kerst nog minstens één van deze gave spellen in huis kunt hebben. Even heel simpel, Osmo zorgt ervoor dat spelen met een iPad niet meer alleen maar een schermpje is, maar ook echt fysieke attributen erbij heeft. De Osmo set bestaat uit een standaard en een spiegeltje. De iPad zet je in de houder, het spiegeltje op de cameralens van de tablet en beginnen maar. Wij mochten de Tangram en Coding testen en zijn dol enthousiast. Dus lees je mee?

Hoe Osmo Coding werkt

Osmo Coding is speciaal ontworpen om kinderen van 5 tot 12 jaar te leren programmeren en werkt met Osmo’s eigen ‘Reflective AI technology’, een tool die de iPad in staat stelt om de objecten voor zich te ‘zien’.

img_6662-1

  • Het spel introduceert Osmo’s eerste karakter Awbie™ in Osmo’s bestaande spelsysteem.
  • Met fysieke codeerblokken kunnen kinderen de route bepalen die Awbie™ loopt. Zo sturen ze haar in een reis door een magische wereld.
  • Elk fysiek codeblok bevat een unieke opdracht die kan worden gecombineerd met andere opdrachten. Door verschillende combinaties te vormen ontstaat er een lastig parcours voor AwbieTM om te volgen.

img_6666-1Met onder andere het schudden van bomen, het eten van aardbeien en het planten van bloemen, gebruiken kinderen hun rekenkundige denken om de looproute en activiteiten van AwbieTM te bepalen.

Zo gaat dat dus

Je koopt eerst de basis set (het standaard en het spiegeltje) en daarnaast koop je de Coding kit. Je installeert de bij behorende app en haalt alle ‘blokjes’ uit de kit. De blokjes zijn magnetisch dus je kunt ze makkelijk aan elkaar klikken.

img_6663-1

Awbie (een meisje dus, onze kids vonden het een jongetje 😉 )  staat in een veld vol bomen en aardbeitjes. Door een blokje neer te leggen voor de iPad en vervolgens loopt Awbie een stukje omhoog. Zet je er een twee achter, dan loopt ze twee stapjes omhoog. De pijltjes op de blokjes kun je trouwens draaien. Dus je hebt niet per richting alleen maar één blokje, maar je kunt met één blokje vier kanten op.

img_6668-1

Het spel laat je zien door de vakjes iets lichter te kleuren waar Awbie heen gaat. Dus je kunt precies zien of je je blokjes goed hebt liggen. Druk op play en Awbie doet precies wat jij zegt. Let er wel op dat je niet met je handen (of waarschijnlijker, je kids handen) niet boven de blokjes hangt, want dan herkent het spel natuurlijk niet wat je neerlegt.

Hoe verder je in het spel komt hoe ‘moeilijker’ de stappen worden die Awbie moet nemen. Dus van alleen maar lopen ga je naar springen, bomen schudden, grijpen en meer. De kunst is trouwens ook om zoveel mogelijk aardbeitjes in één set te krijgen. Je krijgt dan namelijk heel veel meer punten dan wanneer je over vier aardbeien vier keer doet. Gelukkig zijn er redelijk veel blokjes dus je kunt Awbie heel wat stappen laten lopen in één set.

img_6672-1

Osmo brengt kinderen terug naar de echte wereld

Het team achter Osmobestaat uit jonge ouders van Stanford en Google, die een manier wilden vinden waarbij het zeker is dat de tijd die kinderen achter een iPad scherm spenderen, actief is.Osmo doet dit door het schermgebruik naar een hoger niveau te tillen, en de fysieke wereld in een interactieve omgeving te veranderen. Zo verandert elk fysiek object voor de tablet in een digitaal verbonden spelelement of worden ‘echte’ tekeningen getransformeerd in digitale tekeningen die je terug kunt zien op het scherm van de tablet.

“In een wereld waarin schermtijd simpelweg ‘tijd’ voor kinderen is geworden, zijn we gaan nadenken over de effecten van technologie op de ontwikkeling van onze kinderen. We wilden er zeker van zijn dat onze kinderen belangrijke vaardigheden beheersen die later niet kunnen worden geautomatiseerd door robots, zoals programmeren”, zegt Sharma. “Nu steeds meer mensen zich bezig houden met virtual reality, richten wij ons op de ervaringen die verder gaan dan digitale schermen: de realiteit.”

Andere Osmo spellen die vaardigheden als spelling, tekenen, inzicht en ruimtelijk denken en wiskunde nieuw leven inblazen zijn: Words, Newton Tangram, Masterpiece en Numbers. Osmo’s toewijding om leerzame, verfijnde en speelse activiteiten te ontwikkelen die de fysieke wereld met de digitale wereld verbindt heeft er in de Verenigde Staten al voor gezorgd dat Osmo een favoriet is van leerkrachten, ouders en kinderen. In 2015 is Osmozelfs uitgeroepen tot TOTY “Innovative Toy of the Year” finalist. Osmo is er nu klaar voor om dit succes voort te zetten in Nederland met de introductie vanOsmo Coding.

Tangram

img_6651-1

Dat wij dol enthousiast zijn over de Coding kit mag nu wel duidelijk zijn. Maar we kregen dus nog een set, Tangram. Deze vond vooral dochterlief het leukste, want dat is een puzzelfanaat. Het spel bestaat uit een zevental houten blokjes, in verschillende kleuren en maten.

Tijdens het spel krijg je een vorm te zien (leuke dieren!) die je moet namaken met de Tangram stukken. Je kunt zelf kiezen welke moeilijkheidsgraad je wilt maken, dus dat was voor mij dan wel weer leuk. Want de makkelijke levels zijn erg makkelijk, en ik dacht dat je met zeven blokjes niet heel veel moeilijke puzzels kon maken, maar dat viel nog vies tegen hoor! Ik moest over sommige toch echt wel even kei hard nadenken.

img_6650-1

Als je een puzzel hebt opgelost krijg je drie nieuwe puzzels waar je uit kunt kiezen. Mogelijkheden te over dus!

img_6659-1

Ik moet eerlijk zeggen dat de Osmo kit met dit spel meer moeite heeft om de stukken te herkennen. Regelmatig staat er dat je de stukken naar beneden moet schuiven, maar dan werkt het wel weer. Het Tangram spel herkent dus de stukken die je legt en als ze goed liggen, dan lichten ze op het scherm in de juiste kleur op. Zo zie je dus precies welke stukken je nog moet leggen en welke al klaar zijn.

Wij zijn dus echt heel enthousiast over deze gave spellen van Osmo. Wat denk jij? Een ideaal cadeau van de Sint?