‘Help! Mijn kind is bijna jarig, maar eigenlijk is ze wat te oud aan het worden voor speelgoed…’ Deze vraag krijg ik eigenlijk best wel heel erg vaak. Ik deelde natuurlijk al fijne cadeau tips voor twee jarigen en drie jarigen. Maar ook onze bouw en constructie gift guide wordt nog altijd goed gelezen. Maar wat doe je als je kind eigenlijk uit het speelgoed groeit? Ik geef je vandaag wat handige tips, voor alle kinderen die in dit grijze gebied van overgang zitten, waarmee je alsnog een bijzondere verjaardag zult hebben.
Maak een verlanglijstje
Ja echt waar, maak een verlanglijstje. Ook als je kind denkt geen speelgoed te willen, kan het natuurlijk nog steeds een verlanglijstje maken. Je kunt aangeven dat er niet perse alleen maar speelgoed op hoeft. Als je kind bijvoorbeeld graag samen met jou naar het pretpark wilt, kan dat ook op het verlanglijstje. Of als het liever een hamburger als ontbijt heeft om zijn elfde verjaardag te vieren, laat hem dat erop zetten.
Hier hebben we trouwens twee verlanglijstjes gemaakt. Eentje voor de familie (en wij als ouders dus) en eentje voor haar vriendinnen. Op dat laatste lijstje staan cadeautjes onder de 10 euro, zodat ze deze op haar feestje kan vragen, of zelf met gekregen cadeaubonnen kan kopen. De grotere cadeau wensen komen op het familie lijstje. Deze kunnen we dan gemakkelijk delen met de genodigden.
Bekijk samen de wensen van jouw kind
Onze dochter wordt binnenkort 9 jaar. En ze weet heel goed wat ze wil. LEGO sets (nog wel speelgoed dus), zeemeermin zwemmen, kunstenaar worden en zwemmen. Het liefst wil ze ook nog kwarktaart, paardrijden en naar Slagharen. Mmmmm toen werdt dat verlanglijstje iets té uitgebreid wat mij betreft.
We zijn dus eens samen gaan zitten. De LEGO, waarom staat die op het lijstje…Omdat ze er nog heel erg veel mee speelt. Wij zien LEGO wel echt als een investering, omdat ze er vaak nog heel lang mee kunnen spelen, je kunt het doorgeven aan anderen (of de kleinkinderen!), of te koop zetten voor goede prijzen op Marktplaats. Die LEGO set krijgt ze dus van haar opa’s en oma’s. Check….
Zeemeermin zwemmen… Dat kan geregeld worden. Ik keek wat rond in de buurt en vond een bedrijf dat dat aanbood. Ook als ouder en kind activiteit, dus ik heb ons opgegeven, zodat we het samen kunnen beleven en nog er nog jaaaaren over kunnen hebben. Ook die kunnen we van haar verlanglijstje schrappen.
Kwarktaart maken we ook samen dus dat komt helemaal goed. Maar nu moesten we toch eens gaan praten over dat paardrijden, Slagharen en kunstenaar worden. Niet perse dingen die in ons afgesproken budget of mogelijkheden passen.
Gelukkig snapt ze dat wel, en waarschijnlijk kun je een kind dat geen speelgoed meer wilt ook wel uitleggen dat er geen oneindig geld is om bepaalde dingen van het verlanglijstje te doen. Het kan voor extra duidelijkheid zorgen om aan te geven wat er (ongeveer) beschikbaar is.
Geen speelgoed? Dan maar wat leuks doen
Spullen… Ze nemen eigenlijk alleen maar ruimte in. Dus op zich is het wel fijn dat er vanzelf een moment komt waarop kinderen niet meer perse nieuwe spullen of speelgoed willen. Dé gelegenheid om samen herinneringen te maken, leuke dingen te doen in plaats van dingen te geven.
Of het nou een uitstapje is naar een favoriet pretpark, het kijken van niet één maar twee gave films in de bioscoop. Of samen zwemmen met vrienden (of familie). De verjaardag vieren in een restaurant waar ze onbeperkt mogen kiezen en eten wat ze willen.
Kinderen zijn heel creatief. Vraag ze maar eens wat ze graag zouden willen doen. Vaak is het niet eens zo uitbundig of extravagant wat ze graag willen doen met jou.
Geef je groeiende kind de gift van jouw tijd en aandacht…