Deze is voor mijn mede-ondernemers! Tegenwoordig vind je echt alles online: van bureaumateriaal tot handige Harry’s. Het is dan verleidelijk steeds voor de allergoedkoopste offerte te gaan. Overweeg echter om een extra factor mee te nemen in je beslissing: is de ondernemer waar ik mee samenwerk eentje uit de buurt? We geven je drie goede redenen om je meer te focussen op je lokale collega’s en zo je netwerk uit te breiden. Ondernemen met en in de buurt is eigenlijk erg slim!  

Je spreekt dezelfde taal

Als je het internet afschuimt naar de allergoedkoopste offerte, kom je al snel in het buitenland terecht. Zeker voor grotere opdrachten. Alleen: dat kan al eens voor verwarring en vertraging zorgen. Behalve voor Nederland, moet je je voor je communicatie al snel beroepen op het Engels, Duits of Frans. Zo ontstaan er al eens misverstanden. Materiaal dat een andere benaming krijgt, een ander metrisch systeem… En natuurlijk de meerkosten van het vervoer of de verplaatsing. Al deze problemen vermijd je als je met ondernemers uit de buurt werkt!

Lokaal heb je het sterkste netwerk

Ondernemen, dat is netwerken. Zo bouw je een echte vertrouwensband op. Als jij een lokale collega inschakelt voor een klus, is de kans heel groot dat hij of zij ook aan jou denkt bij een volgende opdracht. Daarnaast is het erg leuk om elkaar tips en tricks door te spelen. Ik woon in het hoge Noorden maar dat doen we natuurlijk niet allemaal. Ben je bijvoorbeeld pas iets opgestart in Mechelen en ben je op zoek naar een boekhouder in Mechelen? De kans is heel groot dat je Mechelse collega-ondernemers je heel snel kunnen doorverwijzen naar een betrouwbare accountant. 

Mijn klant is jouw klant

Nog zo’n voordeel waar buitenlandse of verder gelegen zelfstandigen niet aan kunnen tippen: doorverwijzen! Je klanten wonen allemaal op een boogscheut van elkaar. Dat opent heel wat mogelijkheden om samen te werken en klanten door te verwijzen naar collega’s die je – dankzij dat sterk netwerk – kent en vertrouwt. 

We gaan even terug naar Mechelen – nu we daar toch zijn. Stel dat jij pleisterwerken doet, dan is de kans heel groot dat je klant na jou op zoek moet naar een schilder in Mechelen, toch? De zoektocht naar goede vakmensen is zo moeilijk! Klanten (en zeker verbouwers, we spreken uit ervaring!) zien vaak door de bomen het bos niet meer. Zijn ze tevreden van jouw werk, dan zullen ze alle tips met veel plezier van jou aannemen. Veel leuker dan uren het internet doorploeteren naar een betrouwbare klusser!

Onze tip? Zoek het niet te ver! Kijk in je eigen stad of provincie wie je kan helpen. Wie weet hou je er een jarenlange samenwerking aan over!