Veel mensen verhuizen als ze meer kids krijgen. Maar dat is lang niet altijd nodig… Want je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ meerdere kinderen op één kamer laten slapen. Zo hebben onze twee jongste dametjes een tijdje bij elkaar op de kamer geslapen (géén goed idee trouwens in ons geval). (zie ook de blog hieronder)

Ook hebben de oudste (jongen) en de derde (meisje) een tijd bij elkaar op de kamer geslapen. Zij hebben zelf toen geregeld dat ze bij elkaar gingen slapen, want dat wilden ze graag. Eindeloze logeerpartijen eindigden in de aankoop van een drie-persoons stapelbed. Zo eentje waar in plaats van een lade, een extra bed onder het onderste bed verstopt zit. Ideaal voor logeerpartijtjes dus. Hun kamer kun je hieronder bekijken.

Met alle kinderen op één kamer

Op een gegeven moment waren ze zelfs zo dol op het samen slapen, dat ze opperden om maar met z’n allen op één kamer te gaan slapen. Best een goed idee toch? Het enige wat we dan nodig hadden was een 4 persoons bed . Gelukkig bestaan die tegenwoordig wel, dus dat is niet het grootste issue. We hebben een keer met z’n allen gekampeerd en alle kinderen in één slaapkamer gehad en dat was natuurlijk één groot feest, ahum…. Voor de kinderen fantastisch hoor, maar ze sliepen pas twee uur later.

meer kinderen op een kamer
Zo kun je met meer kinderen in één kamer slapen. Een handig 4 persoons stapelbed

Dat vind ik dan gelijk één van de nadelen… Het allemaal lekker op tijd slapen is dan niet meer zo vanzelfsprekend. Al moet ik zeggen dat de moeders (met veel kinderen) die ik heb gevraagd dit eigenlijk zelf niet als een echt nadeel beschouwen. Dus om het maar eens duidelijk en helder te krijgen voor iedereen die overweegt om meerdere kinderen op één kamer te doen…. Volgt hieronder een overzichtje gemaakt van alle genoemde voor-en nadelen van meerdere kinderen op één kamer laten slapen.

De voordelen van meerdere kinderen op één kamer laten slapen

Ze hebben altijd iemand om mee in slaap te vallen.

Of ze nou nog samen wat kletsen voor ze in slaap vallen, of nog wat zingen… Samen is veel leuker, alleen is maar alleen.

Ze krijgen een hechte band samen.

Alle ouders die wij spraken gaven aan dat hun kinderen het vooral fantastisch vinden om met elkaar te zijn. Ze worden echte vriendjes en kunnen niet zonder elkaar.

Nooit meer bang ‘s nachts.

De meeste kinderen krijgen wel een keer last van nacht angsten, nachtmerries, of gewoon ‘bang zijn in het donker’. Als je dan de rustige vredige ademhaling van je broer of zus hoort, val je sneller in slaap. Of je kruipt gewoon lekker bij een broer of zus in bed. Ideaal als je dus samen op de kamer ligt.

Gezelligheid!!!!

Do we need to say more?

meerdere kinderen op één slaapkamer

De nadelen van meerdere kinderen op één kamer

Verschillende bedtijden.

Een leeftijdsverschil zorgt meestal voor verschillende bedtijden. Hierdoor heb je vaak een kind al aan het slapen terwijl een ander nog naar bed gaat. De oudste moet dus altijd zachtjes aan omkleden en rustig naar bed gaan.

De kleintjes zitten aan de ouderen hun spullen.

Hoe je het ook went of keert, de kinderen gaan aan elkaars spullen zitten. Als het leeftijdsverschil niet zo heel erg groot is maakt dat vaak niet zo veel uit. Maar wanneer je een 3-jarige bij een 7-jarige legt dan gaat de jongste geheid met de LEGO (of andere kleine spulletjes) van de oudste spelen.

Mijn kind wil of durft nu nergens anders alleen te slapen.

Eén van de moeders vertelde dat zij het toch wel lastiger vind als één van de kids alleen gaat logeren. Die kan dan niet meer alleen slapen en een ander kind durft niet eens alleen in een kamer te zijn.

Allemaal redelijk vroeg wakker.

Dit vond ik zelf een groot probleem. Als we meerdere kinderen op één kamer hadden, waren ze altijd erg vroeg wakker. Want als de ene wakker is, maakt die de andere kinderen ook wakker.

Irriteren aan elkaars geluiden.

Als je met meerdere kinderen op één kamer ligt dan is het natuurlijk een gegeven dat je je op een gegeven moment aan elkaar gaat irriteren. En dan vooral de geluiden die jan en alleman ‘s nachts maken (denk aan snurken, hoesten, sniffen en kuchen).

Geen privacy.

Vooral pubers lijken hier veel last van te hebben bleek uit mijn rondvraag. Ze willen zich graag terug kunnen trekken, zich niet aan anderen hoeven aan te passen en gewoon even alleen zijn. Op een eigen kamer kan dat wel, maar met een kleiner broertje of zusje op de kamer is die privacy vaak ver te zoeken. Toch zijn er voor de meeste nadelen wel een oplossing, lees maar gauw verder…

Met deze handige tips kun je met een gerust hart meerdere kinderen op één kamer laten slapen

Verschillende bedtijden? Zo los je het op:

Heb je een jonger en een wat ouder kind op één kamer liggen, en dus een bedtijd verschil?! Dan kun je de oudste prima nog even wat rustig laten lezen voor het slapen gaan… Gewoon een klein LED lampje in het bed van het oudere kind, een fijn boek en iedereen slaapt op z’n eigen tijd. Het LED lampje geeft precies genoeg licht voor het lezen van een boekje, en is niet zo fel dat het jongere kind niet kan slapen.

Privacy creëren voor meerdere kinderen op één kamer

Gelukkig kregen we ook nog een aantal hele handige tips om een gedeelde kamer toch wat privacy te geven. Veel ouders maken een ‘afscheiding’ in de kamer door een kast tussen de bedden te zetten. Of een kamerscherm bijvoorbeeld. Zelfs een gordijntje kan er voor zorgen dat je net wat meer privacy geeft aan je kids als ze dat willen. En met een gordijntje naast het bed kun je ook heel makkelijk de kamer weer ‘open’ maken. Hebben ze zin in gezelligheid, dan gaat het gordijntje open. Willen ze even wat tijd of ruimte voor zichzelf dan sluiten ze gewoon het gordijntje even. Ik zeg doen! Zo zijn ze niet gedwongen altijd sociaal te zijn en kunnen ze zelf kiezen voor het wel of niet ‘delen van de kamer’.

Heb jij kinderen die bij elkaar op de kamer slapen? En wat vind jij nou echt een voor en/of nadeel van het samen slapen?!

Laat het ons weten, want we updaten onze artikelen regelmatig! Dan komt jouw tip en ervaring er ook bij te staan!

PIN IT

Een kinderkamer met meerdere kinderen delen doe je zo! Alle voor en nadelen op een rijtje, en natuurlijk ook tips om het samen slapen tot een succes te maken

Ook interessant voor jou

© Josh Hemsley via Unsplash