Kamperen met kinderen?! Hell NO! Dat was in ieder geval mijn eerste reactie. Wij zijn toch een soort luxe paardjes, of eigenlijk zijn we werkpaarden die van luxe houden. Als wij op vakantie gaan willen we niet met een wc rol naar de toilet (of nog erger, een gat in de grond, hallo Frankrijk!) moeten lopen. Wij werken met onze vier kids 24/7 per dag op een redelijk stevige manier door, en onze vakanties zijn er vooral om bij te komen en nieuwe dingen te ontdekken. Maar vorig jaar besloot ik (only God knows why) om het roer eens om te gooien. En te ontdekken wat het is om met kinderen te kamperen. Zelf gingen we als kinderen jaren geleden lekker kamperen, caravan achter de auto en hop naar Frankrijk. Of de dichte bossen in Zuid Duitsland, en langs een prachtig, maar akelig koud riviertje in Luxemburg.

Als kind vond ik het echt geweldig hoor dat kamperen. Lekker in een eigen tentje met mijn broertje, zaklamp mee en midden in de nacht naar het toilet gebouw. Super stoer natuurlijk! Maar nu ik zelf voor vier kiddo’s moet zorgen kijk ik er echt wel anders tegen aan. Misschien ook wel omdat onze kids natuurlijk nog erg jong zijn, maar toch…. We gingen het avontuur aan. En dat hebben we geweten! Waar ik dacht toch een redelijk ervaren kampeerder te zijn, bleken vooral mijn ouders dat te zijn, haha. Ik kwam dus in die twee weken dat we op de camping in Nederland stonden, er al gauw achter dat er een hoop ongeschreven gouden regels zijn als je gaat kamperen met kinderen. En omdat ik nou eenmaal erg met jullie lot begaan ben, dacht ik, laten we die ongeschreven gouden regels maar gauw delen met de rest van de wereld. Want van onze fouten (lessen noem ik ze zelf liever) kun je behoorlijk veel leren.

Waarmee ga je kamperen?

Allereerst is het natuurlijk handig om te bedenken hoe je gaat kamperen. Want je kunt doen aan glamping (ik denk echt dat dit voor mijn soort mensen is uitgevonden, dus dat gaan we ook nog een keer proberen), of die hard met alleen een tent en een gasstelletje op pad gaan. Wat je mee moet nemen is dus erg afhankelijk van je kampeermiddel. Bij een volledig ingerichte safari tent hoef je meestal zelf niet veel meer mee te nemen dan je eigen kleding en spulletjes. Maar wanneer je met je kids in een grote tent gaat slapen, heb je toch echt wel wat meer nodig.

Wij namen onze caravan (oké, die van mijn ouders) mee en een bijzet tentje voor de mannen. Want in de caravan was maar slaapplek voor vier, de oudste meisjes in het stapelbed, babylief bij mama in bed. En dan de mannen (zoon-en manlief) in de tent. Ook zat er een fijne voortent aan de caravan, zodat je iets meer leefruimte, en opbergruimte had. Na een korte spoed cursus hoe zet je de voortent en caravan op, konden we vertrekken.

Voordelen van je eigen kampeermiddel

Natuurlijk zitten er een heleboel voor-en nadelen aan het hebben van een eigen kampeermiddel. Zo hebben wij nergens ruimte om een caravan of 6-persoonstent op te bergen, dus dan moet je weer ergens een ruimte huren. Gelukkig valt de huur bij een boer vaak mee (want die heeft de schuur toch vaak al leeg staan en beunt wat bij door caravans te stallen). Een caravan kun je vaak voor rond de € 300,- per jaar wel stallen.

Je kunt op heel veel meer plekken staan dan wanneer je een accommodatie huurt. Een tent, vouwwagen of caravan kun je bijna overal neer zetten. Of je nou gaat kamperen bij de boer, of op een super gewilde kindvriendelijke camping gaat staan. Plek is er bijna altijd wel. Dat kun je van bungalows niet zeggen.

Ook kun je veel goedkoper vakantie vieren dan wanneer je ergens iets wilt huren. Natuurlijk moet je daarin wel de kosten van de aanschaf van je kampeermiddel in meenemen, anders is deze berekening niet helemaal eerlijk.

Nadelen van een eigen kampeermiddel

Zoals ik al even noemde, zul je berging en ruimte nodig moeten hebben voor je kampeermiddel. Misschien heb je gewoon een eigen garagebox waar de vouwwagen in kan staan, of een fijne zolder waar de tent kan liggen. Helemaal prima. Maar de meeste mensen zullen toch geen plek hebben voor een caravan.

Je moet alles zelf doen! Hello!!!! Dit vind ik dus echt het grootste nadeel aan kamperen met een caravan of tent. Super leuk als je kind bent, echt waar. Het enige wat je hoeft te doen is nieuwe vriendjes maken en kijken waar de dichtstbijzijnde speeltuin is. Maar als ouders ben je toch nogal verantwoordelijk voor het inrichten en opzetten van jullie nieuwe tweede huisje.
Met wat oefening zet je een caravan inclusief voortent en bijzet tentje op in minder dan twee uur heb ik horen zeggen. Maar wij waren daar echt wel iets langer mee bezig. Het stond allemaal wel redelijk snel, maar voordat je alles hebt uitgeladen en opgemaakt… Natuurlijk helpt het dan niet dat je twee kleine meisjes bij je hebt die eigenlijk aandacht willen, en willen spelen. Misschien hadden we beter eerst het camping bedje uit de auto kunnen halen en die als tijdelijke box kunnen gebruiken. Dan waren we vast wat sneller klaar geweest met alles klaar maken.

Waar ga je kamperen met de kids?

Mijn advies met jonge kinderen? Ga vooral niet te ver! Voordat je helemaal geïnstalleerd bent, ben je zo al drie uur verder. Als je daar dan ook nog eens een lange reis aan vooraf plakt kun je maar zo eens te maken krijgen met een bende hangerige ellendige kinderen die willen eten, spelen en slapen. Een kindvriendelijke camping is wat mij betreft ook echt een must.

Vroeger gingen wij eigenlijk bijna altijd naar campings waar ook animatie aanwezig was. Want welke papa of mama zit er nou op te wachten om tijdens hun vakantie de hele dag de kids te vermaken? Daar hebben we mensen voor, niet?!

Kamperen bij de boer

Een tip van een van onze lezers was, om te gaan kamperen bij de boer. En dan bedoel ik niet perse de boeren campings waar wij vroeger heen gingen. Dat heette gewoon een boeren camping omdat er verder eigenlijk niets te doen was. Erg zuinige en slechte voorzieningen en vooral erg goedkoop. Maar nu is kamperen bij de boer juist iets hips en hots! Want je mag bij sommige campings gewoon meelopen met de boer! Ideaal voor ouders met kids die ook in de vakantie niet weten hoe ze moeten uitslapen. Wakker voor zeven uur? Helemaal prima, daar is de boer en veel plezier! Kun jij ook nog even relaxed wakker worden.
Naast dat het natuurlijk hartstikke leuk is, is het stiekem ook nog wat educatief. Zie, het beste van twee werelden is mogelijk. Geen school en toch wat leren, I like it!

Kamperen bij een pretpark of dierentuin

Dit deden wij zelf vorig jaar. Wij kozen ervoor om vlakbij het lievelingspretpark van onze kids te gaan staan. Zo hadden we onbeperkt toegang tot het park en er was genoeg animatie. Je kunt ook aan glamping doen bij bijvoorbeeld Safari Park Beekse Bergen. Wedden dat je geen animatie team meer nodig hebt? En bovendien hoef je niet ver weg als je een dagje uit wilt. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker op de camping blijven spelen en chillen. Maar als je er even uit wilt, dan ben je er zo. Met een groot gezin is het vooral voordelig, omdat je niet voor tig mensen toegangskaartjes hoeft te kopen. En je kunt er voor kiezen om alleen maar een uurtje te gaan, of alleen met de oudste kinderen. Zo wisselende wij regelmatig even af, en bleef de een tijdens het middag dutje met de kleintjes bij de caravan, en ging de ander met de oudste twee het pretpark in. Even quality time voor iedereen dus!

Kamperen op een wat luxere camping

Je zit er niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar een luxe camping biedt vaak wel meer comfort. En is dat niet stiekem wat alle ouders gewoon willen? Een plek waar de kinderen zowel buiten als binnen kunnen spelen?! Ik bedoel, het Hollandse weer is net zo wispelturig als ikzelf. Dus denken dat je een prachtig openlucht zwembad tot je beschikking hebt, en dat dat genoeg is, is echt niet waar. Wij waren afgelopen kerstvakantie ontzettend blij met ons binnenzwembad en de binnenspeeltuin. Dan kun je denken, ja dat is de winter, dan moet je sowieso niet gaan kamperen. Maar ook in de zomervakantie kun je net een natte week hebben. Zo hadden wij onze voortent op de tweede dag al helemaal blank staan, doordat er een fijne hoosbuien groep over Nederland heen trok. Tja… Je kunt niet altijd mooi weer hebben zullen we maar zeggen.

Op luxere campings hoef je ook niet met de wc rol over straat te sjouwen, en zijn er vaak fijne verschoon-plekken voor baby’s aanwezig. Ook erg fijn dat er op luxere campings plekken zijn waar je met het hele gezin kunt douchen/badderen/wassen. Dat heb je bij de boer dan meestal niet. Dus speciaal als je met kleinere en jongere kinderen bent, zou ik je aanraden (en tientallen andere ouders met mij) om het wat luxer te maken. Niet alleen bespaar je jezelf zo veel stress, maar zo genieten ook je kids meer van de vakantie.

Een luxere camping hoeft trouwens niet persé onbetaalbaar te zijn. Er zijn heel vaak fijne acties of last minute deals waarmee je voor weinig poen toch veel sterren kunt krijgen! Bovendien kun je overal lekker ontspannen, gewoon een hangmat kopen, ophangen en chillen.

Niet vergeten!

Binnenkort zal ik de ultieme paklijst voor gezinnen met kids online gooien, een echte must have wat mij betreft. Maar voor nu nog even wat snelle tips. Dingen die je echt niet mag vergeten als je gaat kamperen (of reizen) met kinderen.

1. Een paspoort of ID kaart

Misschien sta je wel op een Nederlandse camping, maar zit je vlak aan de grens. Hoe jammer is het dan dat je niet het schattige dorpje net over de grens kan bezoeken met de kids. Natuurlijk wordt er niet heel erg streng gecontroleerd, maar officieel heb je dus wel een paspoort of ID kaart in het buitenland nodig.
Let ook op de geldigheid van je persoonsbewijs. Mocht je naar het buitenland gaan, dan kunnen ze nog wel eens eisen dat het paspoort minimaal 6 maanden geldig is. Of als je op de foto een jonge baby hebt, kan het nog wel eens zijn dat ze je kind niet door de douane laten. Bizar, I know, maar hey, ik heb je gewaarschuwd.

2. Een visum of ESTA aanvragen

Mocht je naar het buitenland gaan, vergeet dan niet om te checken of je een visum moet aanvragen. Of misschien moet je een ESTA aanvragen voor een kind. Het is gelukkig niet zo moeilijk als het misschien klinkt, kijk onderstaand filmpje maar eens:

3. Vaccinaties nodig?

In Nederland heb je over het algemeen geen extra vaccinaties nodig als je gaat kamperen. Maar in sommige landen heersen bepaalde ziektes waar je in Nederland niet meer standaar voor wordt ingeënt, omdat het hier niet meer speelt. Het is daarom altijd handig om even te vragen aan je huisarts of je nog extra vaccinaties nodig hebt.

4. Een mini EHBO kit

Vergeet nooit nooit nooit (ik herhaal, nooit!) om een mini apotheek bij de hand te hebben. Dus niet ergens onderin de kofferbak, of in ‘een tas’ in de caravan. Zorg dat je iets bij je hebt wat voor iedereen duidelijk te herkennen is als je mini EHBO kit. Je hoeft hier echt geen rollen verband in te hebben zitten. Maar het volgende in je mini EHBO kit stoppen is super handig:

  • paracetamol (zowel zetpillen als oplosbare/drinkbare paracetamol, voor het juiste gewicht van je kids)
  • tekentang. Kamperen is hartstikke leuk maar dat doe je ook meestal midden in de natuur. Grotere kans op van die kleine bloedzuigertjes dus. Elke avond even snel checken op de warme plekken (onder het haar, achter de oren, in de knieën/ellebogen etc.)
  • pleisters
  • ORS. ORS is eigenlijk een bepaalde samenstelling van zouten en suikers die je nodig hebt als je uitgedroogd dreigt te raken. Dit zit vaak in kleine zakjes, en je kunt het oplossen met water.
  • thermometer. Mocht je kind ziek raken, dan is het altijd goed om te weten of en hoeveel koorts ze hebben. Dat is toch het eerste wat een dienstdoende arts wil weten.
  • neusspray. Dichte neusjes op vakantie zijn vervelend. Ze zorgen voor slapeloze nachten en hangerige kids. Even af en toe een neusspray gebruiken bespaard vaak veel ellende.

Zo zie je maar, je hoeft echt geen dikke apothekers kast mee te nemen op reis, maar een klein tasje of toilettasje speciaal voor de medicijnen etc. is genoeg.

Meer reistips met kinderen lezen?

Een top vakantie voor iedereen met onze kidsproof reistips DEEL 1

Creperen, ehm kamperen met de kids, het kan ook heel glamorous!

© Shutterstock (jongens op hooibaal)