Weet je nog, de tijd dat je je eerste mobiele telefoon (uhm, zeg maar koelkast) kreeg toen je naar de middelbare school ging? Misschien kreeg je ‘m zelfs pas op je 16e, omdat je toen mocht stappen en verder van huis ging (in je eentje of met vrienden). Well… those days are over! De jeugd van tegenwoordig loopt in groep 4 van de basisschool al met een smartphone rond! Yes, het is echt waar. En ik weet zeker dat er zelfs kinderen zijn die nog jonger al een eigen smartphone hebben.

Of je nu kiest voor een iPhone 8 plus bij KPN of een simpel gevalletje dat je nog had liggen, een smartphone is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit het leven van een pre-puber. Maar wat zijn nou dingen die je echt moet weten als ouders? Want laten we eerlijk wezen, steeds meer ouders weten minder van technologie, social media en apps, dan hun kinderen. En wat zijn eigenlijk de gevolgen van (jonge) kinderen op mobiele telefoons?

De telefoon zo lang mogelijk uitstellen

Mijn eerste tip is om niet toe te geven aan groepsdruk. Dat de helft van de kinderen in groep 5 al een eigen telefoon heeft, betekent absoluut niet dat jouw kind ook een eigen telefoon zou moeten hebben. Als iedereen maar meedoet aan groepsdruk, zal die leeftijd ook alleen maar dalen. Straks hebben alle peuters een telefoon nodig, alleen maar omdat niemand tegen de stroom in wil zwemmen.

Onze oudste zoon is inmiddels net 9, zit in groep 6 en is één van de weinige kinderen zonder eigen telefoon. Is hij daarmee iets anders dan de rest? Ja… Is dat erg? Nee, wij vinden van niet. Hij hoeft voor school niet ver, gaat nog niet zelf de stad in, en hoeft niet alleen in het donker te fietsen naar voetbal training.

Mocht hij voor school echt een half uur moeten fietsen, dan zou dat voor mij wel een reden zijn om hem een telefoon mee te geven. Of dat een smartphone zal zijn weet ik nog niet. Maar het is wel een fijn idee dat je hem dan kan bereiken, en andersom natuurlijk ook.

Dus als je kind nog geen telefoon nodig heeft, geef er dan ook gewoon geen een. Omdat je ze natuurlijk wel een beetje handig wilt laten zijn met smartphones kun je ze natuurlijk prima af en toe met je eigen telefoon laten spelen en oefenen.

Kies voor een prepaid telefoon of speciaal abonnement

Hier in Nederland valt het vaak wel mee, maar in Amerika zijn er dagelijks rechtszaken waarbij ouders telecombedrijven aanklagen voor het telefoongebruik van hun kroost. Want ze hebben er honderden minuten bellen doorheen gejaagd, of hebben op het account van de ouders voor duizenden dollars aan apps en props gekocht. Oeps, dat wil je natuurlijk liever niet. Dus daarom is het wel handig om te kiezen voor prepaid of een speciaal abonnement, zoals Kids Slim.

Met een prepaid kaart kunnen de kids gewoon niet meer gebruiken dan ze hebben en heb je nooit extra kosten. Met een speciaal abonnement kun je een plafond instellen, en het aanschaffen van abonnementen (zoals Spotify of Netflix) kun je uitzetten, en 0900 nummers kunnen niet worden gebeld. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan aan het einde van de maand.

Stel telefoon vrije uren en zones in

Klinkt een beetje radicaal? Nou dat is het ook. Maar honderden onderzoeken tonen aan dat schermgebruik gewoon niet zo optimaal is voor de ontwikkeling van je kids. Dus wees verstandig en stel gewoon grenzen.

Bij ons is de regel sowieso dat we geen schermpjes aan tafel hebben. Dus alle telefoons zijn in de zak of ergens anders. Maar we bellen, appen, spelen niet aan tafel.

Ook de slaapkamer kan een ‘verboden zone’ zijn tussen bepaalde tijden. Je telefoon gewoon inleveren tussen 20:00-08:00 uur. Heel gezond, zo weet je ook zeker dat ze niet tot diep in de nacht aan het Tik Tokken, Snappen of Instagrammen zijn. Op deze manier krijgen ze ook niet te lang blue light in hun oogjes, waardoor hun slaapkwaliteit ook verbeterd.

Om het goede voorbeeld te geven, zou je zelf ook je telefoon gewoon ouderwets UIT kunnen zetten tussen 22-6 uur. Ik heb zelf op deze tijden mijn telefoon ingesteld dat hij op vliegtuigstand gaat. Alle meldingen worden dan stilgehouden, en geen gekke stralingen.

Weet hoe je in de telefoon van je kind komt

Voor sommige ouders en pubers een no-go, maar ik ben er van overtuigd dat het alleen maar verstandig is om in de telefoon van je kind te kunnen. Jij hebt er voor betaald, dus jij kunt die controle hebben. Niet om je kind lastig te vallen of om alle appjes stiekem door te lezen. Maar kinderen doen soms domme dingen (hun hersenen zijn dan ook nog lang niet volgroeid, dus ze hebben een fantastisch excuus). En jij bent er om daar te begeleiden en te helpen.

Heb jij nog een goede tip voor juist telefoon gebruik bij (jonge) kinderen?! Laat het ons weten.

Lees ook eens over deze toffe smart phone game van LEGO