Heb jij het idee dat je een beetje aan het verzuipen bent in alle ellende, chaos en onzekerheid? Dan ben je vast niet de enige. Wij hebben het hier inmiddels op een fijne manier heel erg leuk met elkaar ondanks alle gekke dingen die om ons heen gebeuren, nu in deze Corona Crisis. En omdat we zelfs met een groot gezin toch kalmte en een georganiseerd gevoel hebben weten te creëeren, wil ik je vandaag een heel aantal tips mee geven waardoor ook jullie het wat fijner en rustiger kunnen krijgen thuis. Want wie wil dat nou niet?! Dat thuiswerken terwijl je een gezin hebt is ook geen eitje.

Een routine, geen schema

Allereerst hebben we voor op de schooldagen een routine gemaakt. En geen schema. Alhoewel school wel een schema stuurt voor het huiswerk, maar dat maakt verder voor onze routine niet veel uit. Waarom is een routine anders dan een schema? Een schema is gebaseerd op tijden, uren en minuten. Een routine gaat meer om de manier en de volgorde waarin je dingen doet. Ik leg het hieronder eens in een voorbeeld uit;

Een schema

8:00 uur ontbijten
8:30 uur taal
9:00 uur rekenen
9:30 uur begrijpend lezen
10:00 uur fruit eten + pauze
10:30 uur schrijven
11:00 uur Rekentuin
11:30 uur Taalzee
12:00 uur Words en Birds
12:30 uur lunch
13:00 uur Squla
14:00 uur spelen
15:00 uur koekje en drinken
17:00 uur koken en eten
18:30 uur douchen en badderen
19:00 – 20:30 uur naar bed

Een routine

‘s ochtends opstaan
ontbijten
schoolwerk
pauze
schoolwerk
lunchen
spelen
koekje + drinken
warm eten
opruimen
douchen
naar bed

Bij een routine doe je dus dingen op een volgorde en niet op een bepaalde tijd. Hiermee merk ik dat het bij ons wat beter werkt. Want als het rekenen wat langer duurt, dan maakt dat niets uit. Het valt gewoon onder ons ‘kopje’ schoolwerk. De pauze staat niet vast voor een half uur. Als we naar de speeltuin gaan en we zijn het na een uur pas zat, dan duurt onze pauze een uur… Is het lekker weer gaan we naar buiten en begint het ineens te spetteren, dan gaan we gewoon weer terug naar binnen en hebben we geen buiten pauze.

Met een routine is alles voorspelbaar, het ene komt na het andere. Je hoeft niet perse te stressen op de tijd, want wees eens eerlijk. Hoe goed kun je nou echt zo’n strak schema naleven met vier kids (in ons geval) met elk hun eigen niveau’s? Het geeft hier erg veel rust dat we gezette tijden hebben voor school werk en de rest. En niet het strakke schema met een bepaald aantal minuten (van school) hoeven te volgen.

Eerlijk zullen we alles delen, ook de taken in huis dus

Het is een dingetje hoor… Alle ballen in de lucht houden. Voorheen had ik drie kids op school van 8:30-14:00 uur en had ik alleen de jongste dochter om me heen drentelen het grootste gedeelte van de dag. Ik hoefde geen les te geven, had tijd voor bloggen en werken aan webdesign voor klanten (tijdens het middagslaapje van dochterlief) en uiteraard deed ik het huishouden tussendoor. De kleinste spruit vind het hartstikke mega interessant om mama mee te helpen met de was in de wasmachine doen, om knijpers aan te geven, met een stoffer en blik wat te rommelen en een licht vochtig doekje mee te helpen met boenen.

Nu is alles toch wel een beeeeeeetje anders. De middagslaapjes van de jongste gaan nog steeds door, maar er slapen 3 kinderen niet. Het is niet alleen zo dat ze niet slapen, het is ook nog zo dat ze dus ook die tijd rommel en viezigheid produceren. Ik snap het het zijn kinderen, maar als ze op school zijn maken ze ook niks vies. Ideaal! En dan heb ik nog niet eens over manlief gesproken die ook inmiddels al vier weken thuis aan het werk is. Ahum… Goed… er wordt meer vies gemaakt, maar er is minder tijd om schoon te maken. Want die tijd ik ‘s ochtends anders aan allerlei huishoudtaken besteedde gaat nu in eens op aan het les geven van drie kinderen in drie verschillende groepen.

Tijd om extra hulptroepen in te roepen dus. En nee, niet van buitenaf, want dat mag niet, hahaha. De kids gaan maar wat meer helpen. En daarom hebben we een herverdeling van de taken gedaan. Eerst moesten de kinderen alleen om de beurt de vaatwasser legen, nu heb ik het iets anders gedaan, en verdelen we de taken als volgt:

  • ‘s ochtends je eigen bed netjes opmaken en je raam openzetten
  • je ontbijtspullen ruim je netjes op (in de vaatwasser dus)
  • zelf je schoolspullen pakken en klaarleggen
  • helpen met fruit en drinken klaarzetten
  • je schoolwerk ruim je op als je klaar bent
  • je lunch spullen opruimen
  • je kamer opruimen als je klaar bent met spelen
  • de vaatwasser voor mama uitruimen als dat nodig is
  • je gewassen kleren zelf in de kast leggen (en soms helpt er een kind mee met de was opvouwen)
  • de tafel dekken voor het warm eten
  • tafel afruimen en schoonmaken

En voor alle kinderen die denken dat de hele wereld om hun draait, en af en toe een beetje tegen de brutale kant aan beginnen te hangen, is er een extra klusje, namelijk de wc schoonmaken (*evil lachje*)

Taken ‘afvink’ hulpje voor kids – de Checkpad

Al deze dingen kunnen de kids natuurlijk niet heel goed onthouden of ze gebruiken de hoeveelheid als excuus om het niet te hoeven doen. Gelukkig heeft mama daar een oplossing voor gevonden namelijk de Checkpads van Gezinnig.

checkpad to do lijst voor kids

De checkpad is er in twee kleuren (rood en blauw, en laten dat nou net de lievelingskleuren van de oudste twee zijn, super!) en geschikt voor zowel jonge kinderen (vanaf een jaar of 3 zou ik zeggen) als oudere kinderen (t/m 12 jaar?). Het idee is simpel. Je plaatst de taken (magnetisch rondjes) op het checkpad, en de kids kunnen het afvinken door het rolletje om te draaien.

checkpad to do lijst kids

Zo kunnen ze zelf in één oogopslag zien waar ze nu aan toe zijn en of ze al door kunnen naar het volgende gedeelte uit onze routine. En zo weet ik dus ook zeker dat alle dingen gebeuren. Hoeven ze ook geen ruzie meer te maken over wie er nou de vaatwasser moet doen, en wie de tafel dekt. Want ze hebben elk op hun eigen Checkpad staan wat hun taak voor die dag is. En de volgende dag ruil ik de magnetische rondjes om en doen ze de andere taak. Ideaaaaaaaal!

checkpad review

Een ontspannen moeder is een ontspannen gezin

Eén ding weet ik inmiddels heel zeker. If momma ain’t happy, nobody is happy. Niet dat het hele gezin om mama draait. Maar… Als jij niet voor jezelf zorgt, dan raakt je tank leeg. En je kunt niet iemand anders (jouw gezin in dit geval) vol tanken als je zelf niks hebt om te geven. Je kunt niets geven wat je zelf niet hebt. Zo simpel is dat…

En toch is het voor heel veel moeders helemaal niet simpel om voor zichzelf te zorgen. Het zorgen voor anderen is voor hen veel belangrijker, of lijkt nuttiger. Het voelt vaak zelfs een beetje egoistisch om voor jezelf te zorgen. Want daar is toch helemaal geen tijd voor?

Klopt, je hebt geen tijd om voor jezelf te zorgen. Je hele dag zit vol met het juf spelen, schoonmaken, opruimen, eten maken, verzorgen van kleine kinderen, ruzies bekoelen tussen grotere kinderen, misschien moet je zelfs nog thuis werken voor je baas of volg je een studie. Er is geen tijd voor jezelf…

En daarom moet je tijd voor jezelf maken. Want als je het geen prioriTIJD maakt om voor jezelf te zorgen, dan zal die tijd er ook nooit komen. Tijd voor jezelf maken is een must. Je zou het desnoods in je agenda kunnen zetten. Het is niet zelfzuchtig, want het hele gezin heeft er baat bij. Niemand zit te wachten op een chagrijnige uitgebluste moeder die om de haverklap flipt en gestresst doet om de kleinste dingen. Daar wordt echt iedereen dood ongelukkig van.

Tijd voor Mama dus. Een lieve blog vriendin heeft trouwens een super leuke verrassingskit voor Mama Me Time gemaakt. Echt heel erg leuk en een goed steuntje in de goede richting, om meer voor jezelf te zorgen.

Mini Mama Momenten – Annet de Vries

Daarnaast las ik het boek ‘Mama Mini Momenten’ van Annet de Vries. Echt een heel fijn handboek en eigenlijk een soort encyclopedie naar jezelf. Met ruimte om antwoord op diepgaande vragen op te schrijven en overdenkingen waarin je meer over jezelf leert en vooral over hoe je beter voor jezelf (en dus voor anderen) kunt zorgen.

Het eerste deel van het boek gaat over waarom je eigenlijk tijd voor jezelf moet nemen, wat anderen daar aan hebben en hoe je het precies doet. Het hele tweede deel is gewijd aan maar liefst 52 Mini Mama Momentjes (van een minuut of 10, of langer als je wilt). Je kunt ze ook super handig vinden in de lijst die op alfabetische volgorde staat. Dat vind ik heel fijn want soms weet ik eigenlijk precies wat ik nodig heb en waar ik meer info over wil. Dan wil ik niet het hele boek moeten doorbladeren op zoek naar net het juiste Mama Momentje.

Een aantal Mini Mama Momentjes die ik zelf al een hele tijd doe en ook in het boek staan:

Offline gaan


Ja, dat voelt misschien heel erg onnatuurlijk, zeker nu eigenlijk alle sociale contacten alleen maar online zijn. Maar denk er eens over na. Hoe heerlijk is het om niet gestoord te worden door tientallen appjes, en gelijk het gevoel te krijgen dat je erop moet reageren. Of even niet met je kop in een beeldscherm zitten zodra je even niks te doen hebt. Eigenlijk heb je namelijk best wel wat tijd om iets anders te doen. Maar je gebruikt die kleine momentjes om iets nutteloos te doen. Je scrolt door Instagram feeds tot je er duizelig van wordt, of zit eindeloos te speuren op Pinterest naar leuke dingen om te doen of maken, terwijl je daar niet eens de tijd voor hebt (of maakt) om uit te voeren.

Neem die tijd eens om wat te doen waar je jezelf van oplaadt. En door een hele dag offline te gaan heb je ineens best veel tijd over om dingen te doen die je echt leuk vind! Bovendien heb je even geen constante afleidingen en stress-leverende notificaties (ze zenden zelfs een berichtje in je zenuwstelsel die hetzelfde effect geeft als bepaalde drugs!)

Vroeg naar bed


Dit is misschien een niet heeeeeel erg populair zelf zorg momentje, omdat je ‘s avonds vaak eindelijk een beetje tijd voor jezelf hebt, als alle kids op bed liggen. Maar vroeg naar bed gaan, zorgt ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Waardoor je overdag minder snel uitgeblust zult zijn en meer energie hebt om je gezin te helpen.

Mocht je echt niet vroeg naar bed willen of kunnen dan kun je ook (zoals ik doe, omdat ik ‘s ochtends vroeg opsta) een siësta houden ‘s middags.

In deze blog schreef ik meer over onze ‘Zuid Amerikaanse’ thuisonderwijs ‘methode’ waarin ook de siësta voorkomt.

Bewegen


Nu je verplicht ‘binnen moet zitten’ is bewegen vast zo’n dingetje waar je ook niet echt meer aan toekomt. Wie weet was je voor deze rare periode wel iemand die na het werk nog even naar de sportschool ging. Of zoals ik in ieder geval twee keer per week ging baantjes trekken ‘s avonds. Tja… sportscholen zijn gesloten, zwembaden zijn leeg en verboden heen te gaan. Dus je beweegt niet meer zoals je gewend bent. Dat is niet erg voordelig voor je lichaam.

Kom daarom wat meer bewust in beweging. Wat ik zelf echt heerlijk vind is om ‘s avonds na het avond eten een lange wandeling te maken en daarbij stevig door te stappen. Ik neem trouwens geen kinderen of man mee, want dit is weer zo’n Mama Momentje. Even alleen, koppie leeg waaien en de benen strekken. Een frisse neus halen en thuis met verfriste energie en heel wat verbrandde calorieën terug komen! Win win!

Je kunt ook thuis meesporten via YouTube met bijvoorbeeld Bikini Body Mommy. Heel geschikt voor alle moeders (of je nu maatje 36 hebt of maat 52) Ze is heel erg ‘real’ en geeft goede tips. Fijn vind ik ook dat het zelf (niet meer) een modellen lijfje is dat zegt hoe je alles moet doen. Maar ze is echt een ‘moeke’ met de daarbij behorende billen en heupen. Heel fijn omdat dit voor je eigen zelfbeeld een stuk beter is, dan naar van dit #fitgirls te kijken en proberen te doen wat ze doen. Bovendien is ze nu zelf redelijk hoogzwanger en laat ze ook moderaties zien van hoe je ook kunt bewegen als je een dikke baby buik hebt.

Zo krijg je dus rust temidden van chaos

Heb je niet het hele artikel gelezen maar wil je gelijk de clue weten? Meer structuur in je dag krijg je door onder andere het gebruik van een routine, in plaats van een strak schema. Ook kun je de taken in huis goed verdelen en met de hulp van een Checkpad is dat wel heel erg makkelijk. Tijd voor jezelf nemen is ook echt een must! Anders kun je niet geven aan anderen om je heen, want je hebt zelf niets. Ik haalde erg veel fijne tips uit het boek ‘Mini Mama Momenten‘!