Met vier kids, waarvan er drie nog niet zonder zijwieltjes kunnen fietsen, is het met dit prachtige weer bijna onmogelijk om ergens op de fiets te komen. De jongste mag nog niet zitten in een fietszitje, onze #artsiestkidontheblog is eigenlijk best wel veel te zwaar om achterop de fiets te doen. En dan hebben we nog onze #funniestkidontheblog van net twee jaar, die ook echt nog wel goed vast moet op de fiets. Drie kinderen, één fiets.. Als je geen gevaarlijke stunts met baby’s in draagdoeken op de fiets wilt uithalen, plus twee andere kinderen, ben je eigenlijk al niet meer mobiel op de fiets. De vraag is nu dus… Ga ik wachten tot iedereen kilometers ver kan fietsen op z’n eigen fiets? Of ga ik ervoor zorgen dat ik in mijn eentje vier kids al fietsend kan meenemen? Het antwoord is simpel… Ik ga niet wachten tot iedereen kan fietsen, want dat kan nog wel een jaar of zes duren. Het wordt dus een bakfiets óf een fietskar. Want met beiden kun je meerdere kids mee op de fiets nemen. Maar wat is nou de beste oplossing? Ik zet de voor-en nadelen van de bakfiets en de fietskar eens op een rijtje voor je.

Opbergen van de bakfiets of fietskar

Mijn eerste en bijna belangrijkste punt is of we de bakfiets of de fietskar ergens veilig kunnen neerzetten. Want vooral bakfietsen schijnen gewild goed te zijn voor kleptomanen. Dus een bakfiets of fietskar buiten de schuur zetten lijkt mij niet heel erg verstandig. Een bakfiets neemt natuurlijk best veel ruimte in, helemaal als je alle kinderfietsen erbij rekent. Een fietskar neemt iets minder ruimte in. Met een beetje goed zoeken kun je ook een fietskar nemen die je vrij klein kunt opvouwen. Ik weet wel uit ervaring dat je dat eigenlijk haast nooit doet, maar goed. De mogelijkheid is er. Mocht je geen ruimte hebben voor een bakfiets of fietskar, dan kun je natuurlijk altijd een afdakje bouwen en ‘m daar stallen. Vergeet niet om dan wel een verzekering af te sluiten.Bijvoorbeeld een fietsverzekering van Centraal Beheer, waarmee je in ieder geval iets meer zekerheid hebt voor wanneer er toch diefstal of schade plaatsvindt.

Aantal kinderen dat mee kan

Yes, hier moet ik toegeven dat de bakfiets natuurlijk de meeste kids kan vervoeren. Als je de grootste versie neemt dan. In een fietskar kun je maximaal twee kids meenemen. Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om nog twee kids te vervoeren in fietsstoeltjes. Maar het is toch anders dan vier kinderen in een bakfiets. Of je kunt, wanneer je echt heel erg uitbundig bent met kinderen krijgen, ook een bakfiets aanschaffen die gemaakt is voor kinderdagverblijven. Daar passen met gemak acht kinderen in. Ik zou dan wel echt aanraden om er eentje te nemen met motortje, want anders trap je je een ongeluk natuurlijk.

Geschikt voor de allerkleinste?

Een ander belangrijk punt is of je ook baby’s kunt vervoeren. Want dat  moet natuurlijk zo veilig mogelijk gebeuren. In een bakfiets kun je een babyschaal/babyschelp gebruiken, en in een fietskar ook. Je hebt voor bepaalde merken fietskarren ook een soort hangmatje, in plaats van een babyschaal. Eerlijk gezegd zien die er veel beter en ergonomischer uit dan de babyschalen. Babyschalen zijn namelijk gemaakt van een stuk piepschuim in een vorm. Daaroverheen zit een zacht ‘vachtje’ en een driepuntsgordel. Zo’n babyhangmatje volgt veel meer de vorm van je baby’s lichaam, en is daardoor een stuk veiliger. De natuurlijke bolling van het ruggetje wordt gevolgd, en het is daarmee ook echt voor elke verschillende leeftijd geschikt. Kies je dus voor een bakfiets, dan kun je misschien beter kiezen voor een MaxiCosi adapter voor in de bakfietsDaarmee kun je je MaxiCosi (of ander autostoeltje) vastklikken, en ligt je kleintje een heel stuk veiliger. Helaas ben je dan wel twee zitplekken in je bakfiets kwijt, maar heb je wel een heel stuk veiligheid ervoor terug.

Contact met de kids

Tja, als je op de fiets zit dan willen de kids natuurlijk kletsen, zingen, verhalen vertellen en tegen je aan kleppen. Je kunt er dus voor kiezen om ze heel tactisch in de fietskar te stoppen zodat je ze ‘minder goed kunt verstaan’. Dat lukt met een bakfiets natuurlijk niet. Maar als je juist van al die gezelligheid houdt, dan heb je met een bakfiets natuurlijk wat meer opties. Met een fietskar kun je namelijk niet heel makkelijk intelligente gesprekken voeren met de twee ‘achterste’ kids.

Algemene veiligheid

Het nadeel aan een fietskar vind ik zelf dat je de kids niet echt kunt zien zitten. Dus als ze elkaar in de haren vliegen dan heb je dat minder goed in de gaten dan wanneer ze zich pal voor je bevinden, zoals in een bakfiets. Ook kun je minder goed zien hoe de fietskar een bocht neemt of je een stoeprandje raakt. Een bakfiets heeft hierin dus zeker een voordeel, want je ziet heel goed wat er met de bakfiets gebeurd. Maar een nadeel van een bakfiets is dat je weer niet goed ziet wat er voor je (of beter gezegd, onder de bak van de bakfiets) gebeurd.

Meerdere functies of niet?

Het nadeel van een bakfiets is dat je het alleen kunt gebruiken als bakfiets. Ja, je kunt er natuurlijk ook boodschappen mee doen, maar je hebt altijd die bak bij je. Ook als je alleen maar even snel naar zwemles wilt en er maar één kind mee hoeft. Met een fietskar kun je makkelijk aan en af-koppelen, waardoor je de fietskar dus alleen gebruikt wanneer dat echt nodig is.

Nog een voordeel van een fietskar? Je kunt veel fietskarren ombouwen tot een wandelwagen. Sommige hebben zelfs een hardloopwiel erbij zitten. Of wat dacht je van een fietskar die je zelfs kunt ombouwen tot een ski-kar. Jij op je ski’s, de kids lekker achter je aan van de koude witte vlaktes.

Als je een #minimalistmama zoals ik ben, dan is een fietskar dus op dit punt zeker een musthave.

Dus wat denk jij? Ga jij voor een fietskar of een bakfiets, en waarom!? Let me know, ik hoor graag van jullie

© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde content en/of affiliate links. Het kost jullie niks, en levert ons iets leuks op, om weer meer toffe dingen mee te kunnen doen.