Zijn jullie in blijde verwachting van jullie eerste kindje? Dat is hartstikke spannend, straks gaat je leven behoorlijk op z’n kop staan. Of je nu in verwachting bent of net een baby hebt gekregen, er zijn veel dingen om aan te denken en voor te bereiden. Om je te helpen, zijn hier vijf handige tips om je op weg te helpen. 

1. Financiële voorbereidingen

Een baby brengt onvermijdelijk heel wat extra kosten met zich mee. Daarom is het verstandig om een budget op te stellen dat rekening houdt met de nieuwe uitgaven. Denk maar aan pampers, babyvoeding, kleertjes, kinderopvang, en medische kosten. Maak een duidelijke lijst van alle mogelijke kosten en probeer dan een schatting te maken van de maandelijkse uitgaven. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Maak een aparte spaarrekening: zet een deel van je inkomen apart voor onverwachte baby-uitgaven.
 • Koop tweedehands: baby’s groeien snel uit hun kleren en meubels. Kies daarom zeker ook voor tweedehands items van goede kwaliteit.
 • Bereken je verlof: zorg ervoor dat je weet hoeveel ouderschapsverlof je kunt opnemen en wat de financiële impact hiervan is.
 • Ga na hoeveel baby- en kleutertoeslag je krijgt en of er andere premies zijn waar je in België recht op hebt. 

2. Praktische voorbereidingen

Als je baby straks thuiskomt, wil je natuurlijk dat er een veilige en comfortabele babykamer is. Begin op tijd met de inrichting, zodat je niet op het laatste moment in de stress zit. Hier zijn een paar dingen om aan te denken:

 • Veiligheid eerst: zorg ervoor dat meubels stevig zijn en geen scherpe randen hebben. Controleer of het wiegje voldoet aan de veiligheidsnormen.
 • Belangrijke items: denk natuurlijk zeker aan een wiegje, een commode om je baby te verversen, een comfortabele stoel om borstvoeding te geven, en voldoende opbergruimte.
 • Handige gadgets: er zijn een aantal handige gadgets die echt de moeite waard zijn, zoals een babyfoon, een luieremmer en een thermometer. Ze zullen je het leven een stuk makkelijker maken.

3. Administratieve taken

Er zijn een aantal administratieve taken die je niet moet vergeten zodra je baby is geboren. Hier zijn een paar belangrijke stappen:

 • Geboorteaangifte: binnen drie dagen na de geboorte moet je de geboorte van je baby aangeven bij de gemeente.
 • RRN-nummer: je baby krijgt na de aangifte automatisch een rijksregisternummer (RRN).
 • Ziekteverzekering: meld je baby aan bij je zorgverzekeraar. Dit moet binnen 15 dagen na de geboorte gebeuren, maar hoe eerder hoe beter.
 • Vraag je Groeipakket aan: je vroeg je misschien al eens af “wat is een Groeipakket?”. Wel, een Groeipakket is een financiële ondersteuning van de overheid voor gezinnen in Vlaanderen, bedoeld om te helpen bij de kosten van opvoeding en verzorging van kinderen. Deze wil je dus zeker niet missen. 

4. Voorbereiding op de toekomst

Kinderopvang is vaak snel volgeboekt, dus het is verstandig om je op tijd in te schrijven. Van zodra je zwanger bent, kan je eigenlijk al verschillende opties beginnen vergelijken en jezelf op een wachtlijst laten zetten. Hier zijn een aantal zaken om te overwegen: 

 • Soorten kinderopvang: er zijn verschillende vormen van kinderopvang zoals kinderdagverblijven, gastouders en crèches. Kies wat het beste past bij jouw situatie.
 • Kosten: kinderopvang kan duur zijn. Bereken de kosten en kijk of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Wachttijd: veel kinderopvangcentra hebben wachtlijsten, dus schrijf je zo vroeg mogelijk in.

5. Emotionele voorbereiding

Mama of papa worden kan zowel fysiek als emotioneel veeleisend zijn. Daarom is het belangrijk om ook tijd voor jezelf en je partner te maken, om de balans te behouden. Hier zijn een paar tips:

 • Plan date-nights: blijf tijd vrijmaken voor elkaar, zelfs als het maar een paar uur per week is.
 • Zelfzorg: vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Neem rust wanneer dat kan, eet gezond en blijf in beweging.
 • Hulp vragen: aarzel niet om hulp te vragen aan vrienden en familie. Ze zijn vaak meer dan bereid om een handje te helpen.

Meer lezen?

5x waar je niet aan wilt denken als je zwanger bent (maar wel moet)

Geiten-wollen-sokken of zijn wasbare luiers best hip en van deze tijd?

Okergele + petrol kamer voor broer en zusje #InstaRoom

Gezinsuitbreiding en verbouwen… Moet je dat tegelijk willen?! Tips & Trics van deze ervaringsdeskundig